Digitale SDC-vergadering, met in beeld, boven, vlnr: Esther Tienstra, Selman Çakir, Alexander Grassi; midden vlnr: Siman Abdi, Sarah Biddle, Dick Spruitenburg; onder vlnr: Anissa Bouhassani, Mohamed Alkaduhimi, Hamza Kacha.
Digitale SDC-vergadering, met in beeld, boven, vlnr: Esther Tienstra, Selman Çakir, Alexander Grassi; midden vlnr: Siman Abdi, Sarah Biddle, Dick Spruitenburg; onder vlnr: Anissa Bouhassani, Mohamed Alkaduhimi, Hamza Kacha. (Foto: aangeleverd)

Kleine en grotere ‘issues’ in Nieuw-West

NIEUW-WEST – Tijdens de eerste vergadering van onze Stadsdeelcommissie (SDC) na het zomerreces, 25 augustus 2020, werd veel tijd besteed aan tal van kleine en grotere vraagstukken (issues) op diverse plekken in het stadsdeel.

Eerste vergadering na het zomerreces

Uit de Stadsdeelcommissie

Wegens een technische storing zijn van het begin van de SDC-vergadering geen opnamen. De beelden beginnen als scheidend voorzitter Anissa Bouhassani (Geuzenveld, Slotermeer, Sloterdijken; PvdA) bezig is met de benoeming van mevrouw Siman Abdi tot SDC-lid.

Siman Abdi benoemd

Nadat Siman Abdi (Slotermeer; PvdA) “beloofde zich te houden aan alle verplichtingen die de functie van Stadsdeelcommissielid met zich meebrengt”, werd zij benoemd. Abdi vervangt Didier Rwema die een studieplek in New York heeft gekregen.

Wisseling voorzitter

De partijen in de SDC hadden in 2018 afgesproken, dat het voorzitterschap elke zes maanden wisselt. Daarom droeg Anissa Bouhassani de voorzittershamer over aan Sarah Biddle (De Aker, Sloten, Nieuw Sloten; GroenLinks). De deelnemers dankten haar voor haar rol de afgelopen vergadermaanden, waarvan de meeste in Coronatijd. Ook wensten zij de nieuwe voorzitter veel succes.

Update uit DB

De voorzitter van het Dagelijks Bestuur (DB), Emre Ünver (GroenLinks) sprak zijn zorg uit over de toename van Coronabesmettingen in Nieuw-West, o.a. omdat minder mensen zich hier laten testen. Nieuw-West blijft zoeken hoe de waarschuwingen het beste overgedragen kunnen worden naar alle bewoners.

Gezien het grote aantal kinderen dat heeft deelgenomen aan Midzomer Mokum, blijkt dat het aanbieden van activiteiten in de zomervakantie nu al een succes te zijn. Het heeft bijgedragen om jeugdoverlast beheersbaar te houden.

Dankzij het jongerenwerk is iemand aangehouden die zich schuldig gemaakt had aan “opruiing tot geweld”. Hierdoor zijn rellen voorkómen. Het patsergedrag op Tussen Meer blijkt een hardnekkig probleem te zijn, dat het stadsdeel en de politie moeilijk onder controle krijgen. Op vrijdag 21 augustus heeft de politie 80 proces-verbalen uitgeschreven.

DB-lid Wonen en Cultuur, Ronald Mauer (D66), vertelde dat in het eerste halfjaar in Amsterdam met de bouw van 3200 nieuwe woningen is begonnen, waarvan 1400 in Nieuw-West. Met de Culturele sector gaat het in Coronatijd niet zo best. Er heeft zich een nieuwe uitbater gemeld voor ‘Café Oostoever’, dat al jaren gesloten is.

Neem je afval mee

DB-lid Erik Bobeldijk (SP) was - naar eigen zeggen - een dolgedraaide grammofoonplaat wat betreft de overlast van grof- en zwerfvuil. Sinds het “rampzalige Pinksterweekend” ging het - door extra maatregelen - “steeds minder slecht” met het zwerfvuil in de parken. Behalve dat het in het “tropische weekend van 8 augustus” weer mis ging wegens het grote aantal bezoekers. Bobeldijk verzuchtte: “Zo moeilijk is het niet om je afval mee terug te nemen, want je hebt de spullen er ook naartoe gebracht!”

Ongedocumenteerden

Mohamed Alkaduhimi (Slotervaart; DENK) zei bezorgd te zijn over het grote aantal ‘ongedocumenteerden’ dat voor voedsel afhankelijk is van de voedselbank van de Pauluskerk. “Het is schijnend: zij kunnen niet terugvallen op het vangnet van de gemeente. Mensen die hier soms al heel lang wonen. Het doet mij pijn dat zij alleen via vrijwilligerswerk hulp kunnen krijgen.” Alkaduhimi verzocht het DB om deze groep te helpen. Ünver zal nagaan welke andere vrijwilligersactiviteiten steun kunnen geven. Hans van der Straeten (Slotervaart; VVD), die in het bestuur zit van de Pauluskerk, vulde aan dat deze kerk geen gewone voedselbank is, maar uitsluitend voor deze doelgroep.

Overlast bij Natureluur

De insprekers Koos Marinus en Maarten Verkoren, die wonen in de buurt het dichtste bij de natuurspeeltuin Natureluur [naast de Sloterplas, CF] ervaren al vier maanden overlast - tot diep in de nacht - van grote groepen (ca. 100-150) feestvierders, die met auto’s en busjes aankomen. Geluidsoverlast, behoeften doen in de natuur (geen openbare toiletten). Overmatig alcohol gebruik en ’s nachts dronken met 30 auto’s vertrekken. Het terrein ligt dan vol met kapot glaswerk en afval. Intimatie, bedreigingen, vernielingen, enz. Handhaving komt na afloop, in plaats van direct bij het opbouwen van het feestterrein. Verder zou er geen wijkagent zijn voor dit deel van Nieuw-West. Nog steeds overlast, ondanks dat volgens Marinus bij de schouw van 17 juni toegezegd was dat “op korte termijn maatregelen getroffen zouden worden”. Er wordt iets meer opgeruimd door de gemeente, “maar de bewoners voelen zich niet gesteund door gemeente of politie.”

Intimatie, bedreigingen en vernielingen bij Natureluur

Als oplossing zien de bewoners graag een barbecueverbod en een avondklok (vanaf 22.00 uur). Ook het plaatsen van toiletten (Dixies), zoals Mohamed Alkaduhimi voorstelde, lijkt voor de hand te liggen, maar daardoor wordt het gebruik van het terrein juist gestimuleerd in plaats van teruggedrongen.

DB-lid Openbare Ruimte, Erik Bobeldijk, merkte op dat de situatie sinds de schouw niet echt verbeterd is. “Er moet hier wel wat gebeuren, dat is wel duidelijk! De korte termijn maatregelen hadden steviger gekund.” Maar echte oplossingen zijn er pas op de lange termijn. Ünver vulde aan: “we hebben zo’n 34 tot 38 ‘hotspots’ per week waarover we de capaciteit moeten verdelen.

Mario van Dregt (De Aker, Sloten, Nieuw Sloten; 50Plus) adviseerde het DB om via een ‘Noodverordening’ [door de burgemeester; CF] in te grijpen, bijvoorbeeld door het instellen van een samenscholingsverbod na 21.00 uur. Emre Ünver zal de suggestie van Van Dregt meenemen naar het Veiligheidsoverleg, en koppelt terug naar de insprekers en de SDC. Van der Straeten juichte de integrale aanpak toe, maar hoopte dat zo’n project niet een half jaar gaat duren. Dat is volgens Bobeldijk ook niet de bedoeling. Over zes weken koppelt hij terug.

Cees Fisser