De groene Ernst Cahnsingel, straks meer versteend?
De groene Ernst Cahnsingel, straks meer versteend? (Foto: Shirley Brandeis)

Bewoners Middelveldsche Akerpolder tegen versteend vernieuwingsplan

OSDORP - Verzakt, versleten en toe aan vervanging. Zo kun je de wijken in de wijken MAP 1 en 2 – de straten rondom de Trijn Hullemanlaan en de M. Gandhilaan in Osdorp – omschrijven. De inmiddels dertig jaar oude buurt is toe aan een opknapbeurt en bewoners juichen dat toe. Alleen jammer dat de plannen, zoals ze nu op tafel liggen, de buurt minder groen, minder veilig en meer versteend maken. Dat kan anders vindt men.

Liever groener en vriendelijker

Ten gronde gericht

Inspraak was er, in 2018. Maar echt representatief kan Jack van de Nes, een van de actieve bewoners die nu van zich laat horen bij de gemeente, het niet noemen. “Op bijna vierduizend bewoners kwamen er net meer dan vijftig reacties. Allemaal over eigen belangen, niet over het grotere plaatje.” Ook in 2019 was er inspraak; deze ging wel meer in op de inhoud. Van de Nes: “Daar hebben we nooit meer iets over gehoord.” En zo wordt, zo schrijven bewoners nu in een brief aan het stadsdeel, een wijk met een pennenstreek ten gronde gericht.

Niet wenselijk

Vooral het delen van de weg door fietsers en automobilisten stuit bewoners tegen de borst. En ook niet wenselijk: bermgroen moet wijken voor bredere trottoirs, het instellen van eenrichtingverkeer in acht straten, flink bredere autowegen die uitnodigen tot harder rijden, bomenkap en een toename van 92 parkeerplaatsen . Van de Nes: “Vrijwel nergens in de stad komen er parkeerplaatsen bij! Zo wordt ruimte gemaakt voor langparkeerders van Schiphol.”

Minder bomen

Het openbaar groen is een van de grote pijnpunten. Door een autoweg die 85 centimeter breder wordt, een bredere stoep en dwarse parkeerplaatsen moet veel wijken: maar liefst 2,5 meter gaat er van de groenstroken tussen de huidige parkeerplaatsen af. De optelsom door bewoners komt uit op zesduizend vierkante meter verdwijnend groen. Daarbij komt de kap van 191 bomen, het verplaatsen van 91 bomen en het nieuw plaatsen van 84 bomen. Klinkt goed, maar in totaal zijn dat er straks op de nu 485 bomen 107 minder. Van de Nes: “De gemeente verkwanselt haar eigen groenprincipes met deze plannen. Het vernietigen van zoveel groen en bomen laat zich niet rijmen met recente inzichten rondom klimaatverandering.”

Blij mee

Lastig vindt men ook de krimp van het aantal afvallocaties (van vijftien naar zeven). Dat betekent in de praktijk voor sommige bewoners een verdubbeling van de afstand tot een locatie. Niet wenselijk in een buurt met veel ouderen. Van de Nes en buren begrijpen er niets van: “Hoe kan het dat in deze tijd, waar voor zoveel belangrijkere zaken geen geld is in onze stad, er vele miljoenen aan dit wordt uitgegeven?” De volgens de gemeente geschetste verbetering is volgens de bewoners miniem. “Het moet hier na dertig jaar worden opgeknapt. Daar zijn we heel blij mee. Maar het argument dat de aanpassingen van het wegverkeer er zijn om zogenaamd een veiliger wijk te creëren, is onzin. Dit is al een veilige wijk. En een groene, en dat willen we graag zo houden bij de herinrichting.”

Reactie stadsdeel

“Het stadsdeel is bekend met de wensen van bewoners in deze wijk,” laat portefeuillehouder Erik Bobeldijk weten in een reactie aan de Westerpost. Hij doelt hiermee op onder andere de informatieavond in 2018, een buurtschouw, inspreekmomenten bij de stadsdeelcommissie in 2019 en de vele reacties tijdens de digitale presentatie van het definitief ontwerp afgelopen zomer. “Het stadsdeel wil graag dat de wijk duurzaam veilig wordt ingericht om zo de verkeersveiligheid en de leefbaarheid in het gebied te vergroten.”


Omdat tijdens de bewonersavond in 2018 ruim de helft van de vragen over het gebrek aan parkeerplaatsen ging, is een ontwerp gemaakt waarin de verkeersveiligheidsprincipes van duurzaam veilig én een lichte toename van parkeerplaatsen zijn opgenomen. Bobeldijk: “De ruimte is beperkt. Daarom blijft er minder ruimte over voor openbaar groen. De ruimtelijke opzet van de wijk maakt het niet mogelijk om de wijk én veilig duurzaam in te richten én alle bomen en parkeerplekken te behouden.” In 2019 heeft de stadsdeelcommissie wel geadviseerd meer groen te behouden in de wijk. Dit advies is verwerkt in het nieuwe ontwerp, waarbij minder parkeerplaatsen terugkomen ten opzicht van het vorige ontwerp. Bobeldijk: “Het definitieve ontwerp, zoals dat digitaal aan de bewoners is gepresenteerd, is een optimalisatie van het behoud van zoveel mogelijk bomen/openbaar groen en parkeerplaatsen in combinatie met een duurzaam veilig ingerichte wijk.” Over de nieuwe locaties van de ondergrondse containers kan tot en met 9 september een zienswijze worden ingediend. Hierover hebben volgens de gemeente alle bewoners een brief ontvangen.


Shirley Brandeis