Sarah bespeelt de piano bij Het Hendrickszhuys.
Sarah bespeelt de piano bij Het Hendrickszhuys. (Foto: aangeleverd)

Het Hendrickszhuys organiseert individuele muzieksessies

AMSTERDAM - Muziek is een prachtige en krachtige manier om het brein te stimuleren. Bij woonzorglocatie Het Hendrickszhuys in Amsterdam speelt muziek dan ook een grote rol. Zo wordt er wekelijks een concert georganiseerd waar de bewoners van genieten. Maar de inzet van muziek gaat verder dan dat.

Muziek op maat

Een bijzonder voorbeeld zijn de individuele muzieksessies die activiteitenbegeleider Sarah voor een aantal bewoners organiseerde. Sarah volgt de deeltijdopleiding Vaktherapie en brengt de kennis die zij daar opdoet direct in de praktijk. Voor een van de bewoonsters met de diagnose Alzheimer stelde zij een persoonlijke muzieklijst op. Sarah: “Ik ben Duitse liedjes uit haar kindertijd gaan instuderen en heb deze samen met haar gezongen onder begeleiding van gitaar of piano. Ook haar zoons waren een aantal keer aanwezig en zongen mee. Opeens begon mevrouw honderduit te kletsen, gaf ze haar zoon weer moederlijke adviezen, vertelde ze van alles over haar jeugd, haar ouders, de oorlog en kon ze opeens alle namen van haar kinderen en kleinkinderen weer opnoemen. Ze wilde uit haar rolstoel opstaan, sloeg kruisjes op onze voorhoofden en pakte onze handen stevig beet. Het zorgde voor veel ontroering, bij zowel haar zoon als bij mijzelf. De kracht van muziek is onbeschrijflijk. Muziek kan iemand weer in beweging brengen, vooral een persoon met een vorm van dementie. Maar hetgeen dat mij altijd ontroert, is dat muziek de ware persoon weer laat zien”.

Over Het Hendrickszhuys

Wilt u meer weten over de (muzikale) activiteiten bij de van Domus Magnus in Amsterdam? Kijkt u dan op www.domusmagnus.com.