Een deel van het team achter de nieuwe stadskrant: De Nieuwste Amsterdammer.
Een deel van het team achter de nieuwe stadskrant: De Nieuwste Amsterdammer. (Foto: pr)

Asielzoekers lanceren stadskrant

AMSTERDAM - Een team van 23 huidige en recente bewoners van het Amsterdamse asielzoekerscentrum (AZC) hebben onlangs een nieuwe stadskrant gelanceerd: De Nieuwste Amsterdammer. Ze willen in deze krant laten zien wat zij, als asielzoeker of vluchteling, kunnen bijdragen aan Nederland. De lancering was een groot succes: ze verkochten meer dan 10.000 exemplaren in 48 uur.

'We willen onze diversiteit en achtergrond benutten en er iets prachtigs van maken'

Verslaggevers, fotografen, filmmakers en ontwerpers die het team achter ‘De Nieuwste’ vormen, komen uit 16 verschillende landen. Van Eritrea tot Nicaragua en van Wit-Rusland tot Libië.

Mohamed Al-Tayeb (29, muzikant) is een van de redacteuren van de krant, hij verblijft nu ongeveer anderhalf jaar in het Amsterdamse AZC. Volgens hem zitten AZC’s barstensvol talent: “In deze krant lees je de breedheid van wat we Nederland te bieden hebben. We willen onze diversiteit en achtergrond benutten en er iets prachtigs van maken.”

Hulp ingeschakeld

Het team heeft de hulp ingeschakeld van bekende gezichten uit de Nederlandse fotografie en journalistiek.

Onder andere Jan Dirk van der Burg (NRC, Fotograaf des Vaderlands), Robin de Puy (Fotograaf des Vaderlands), Marjon Bolwijn en Irene de Zwaan (De Volkskrant) en Rufus Kain (Trouw) zijn al langsgekomen voor een training in hun vakgebied.

Vanwege COVID waren deze workshops in kleine groepen en met veel onderlinge afstand, maar dat heeft de pret - en productiviteit - niet kunnen drukken.

Ook wordt het team bijgestaan door Joppe Soons (26, student): “Vijf maanden geleden ging ik voor het eerst in mijn leven naar een AZC, en kwam daar eigenlijk alleen maar talentvolle en betrokken mensen tegen. Mohamed (Al-Tayeb) was een van de eersten die ik sprak, en dat was zo’n klik dat we toen samen deze krant zijn begonnen; als vorm om dat talent in te gieten en als middel om bij te dragen aan de buurt. Door zijn enthousiasme is het team vervolgens heel snel gegroeid.”

Gratis bestellen

Nadat er veel positieve reacties binnenkwamen op de eerste 8 artikelen op de website, werd vorige week de verkoop van een geprinte krant gestart. Ook dit was een groot succes, binnen 2 dagen werden er meer dan 10.000 kranten besteld.

Hoewel iedereen in Nederland de krant gratis kan bestellen, wordt aangemoedigd om te betalen voor 25, 100 of 250 extra kranten. Deze zullen dan worden bezorgd in de wijken rondom het Amsterdamse AZC.


Voor meer informatie: www.denieuwste.com