Iets kleins als een kaartje kan veel betekenen voor iemand.
Iets kleins als een kaartje kan veel betekenen voor iemand. (Foto: aangeleverd)

Kaartenactie voor de donkere dagen

NIEUW-WEST - Het jaar 2020 was een jaar vol hartverwarmende initiatieven. Vlak voor kerst werd in sneltempo vanuit het vrouwennetwerk rondom burgemeester Halsema ook nog een kaartenactie opgezet.

‘Ik zie jou’ staat op de speciaal voor dit initiatief bedachte ansichtkaart, die met een persoonlijke boodschap duidelijk moet maken dat elk mens telt. Dat iedereen gezien wordt. “Zoiets kleins kan veel betekenen voor iemand die zich alleen of eenzaam voelt,” vertelt Fatimzahra Baba, een van de vrouwen uit het netwerk, uit Nieuw-West.

Eenzaamheid

Samen met andere vrouwen riep Baba op om mensen die zo’n kaartje wel konden gebruiken aan te melden. Baba: “Dat waren niet, zoals je zou kunnen denken, alleen ouderen. Veel jongeren kampen in deze tijd ook met gevoelens van eenzaamheid. Ook die hebben we zo kunnen laten weten: ik zie jou. Je staat er niet alleen voor. We zitten samen in hetzelfde schuitje, ongeacht kleur, leeftijd of klasse.”

Claudia de Breij

En zo gingen daags voor kerst tientallen vrouwen uit het netwerk de straat op. Naar mensen die zij zelf kozen om iets te brengen, naar mensen die aangemeld waren door anderen. Met wat lekkers (thee) of moois (bloemen) dankzij gulle bijdragen vanuit de middenstand. En met dus dat kaartje met de tekst ‘Ik zie jou’, genoemd naar het gelijknamige lied van Claudia de Breij: ‘Je denkt dat niemand ziet/ Hoe ongelofelijk hard je werkt/ Je denkt dat al jouw moeite/ Door geen mens wordt opgemerkt’. Maar ik zie jou.

Voortborduren

Geen eenmalige actie is het als het aan Baba en de andere vrouwen ligt. "We moeten ook na dit jaar, en zeker ook na deze pandemie straks, naar elkaar om blijven kijken. Vanuit het vrouwennetwerk gaan we hierop voortborduren. Kijken hoe we iedereen erbij kunnen houden, hoe we taboes als eenzaamheid en armoede kunnen beslechten, hoe we mensen kunnen verbinden. Altijd direct uit het hart, zoals met deze kaartenactie, en vaak met een simpel gebaar. Dit zal uiteindelijk meer mensen bereiken dan de zeventig die we vlak voor kerst hebben laten weten: ik zie jou.”

Shirley Brandeis