Leerlingen zijn hard bezig in de Maakplaats 021 voor een challenge.
Leerlingen zijn hard bezig in de Maakplaats 021 voor een challenge. (Foto: Anke Teunissen)

Hoe word je een echte Wereldburger?

AMSTERDAM - Meer dan 300 basisscholieren uit Amsterdam zijn uitgedaagd om technologische en innovatieve oplossingen te bedenken voor de vraag: Hoe kunnen we alle verschillende burgers van Amsterdam met elkaar verbinden?

Ze doen dit in Maakplaats 021, een netwerk van openbare makerspaces in verschillende vestigingen van de OBA. Op 16 december is de finale van 11.00 tot 12.00 uur in OBA Oosterdok, live online te volgen. Bekijk de winnende concepten en de livestream van de finale op maakplaats021.nl/designathon.

Wereldburgerschap

Leerlingen tussen de 9 en 12 jaar van tien Amsterdamse klassen verspreid over Amsterdam gaan tijdens deze challenge aan de slag met het thema Wereldburgerschap. In de onderzoeksfase krijgen kinderen meer uitleg over het thema Wereldburgerschap. Vervolgens gaan de kinderen in groepjes aan de slag om hun ideeën op papier te zetten. Ze visualiseren hun idee met een schets en werken dit uit in een prototype. Voor het maken van het prototype kunnen ze gebruik maken van mini-motoren, sensoren en andere technologieën. Na het uitwerken, maken ze nog een pitch-video van 3 minuten waarin ze hun idee zo goed mogelijk uiteenzetten, zodat de vakjury deze ontwerpen kan beoordelen. De ideeën lopen uiteen van de Kids Universe app tot het Cultureel Museum. Iedere week wordt het beste concept van die betreffende klas uitgekozen die meedoet met de finale.

Verfrissende ideeën

“Met zoveel verschillende mensen, culturen en talen in Amsterdam is het belangrijk dat we goed met elkaar omgaan. Maar dat doen we helaas nog niet altijd, dus rees de vraag: hoe kunnen we al die verschillende burgers van Amsterdam met elkaar verbinden? Aan wie kan je die vraag nou beter stellen dan aan kinderen. Zij kunnen ons echt verrassen. Kinderen denken nog vrij, voor hen is niets onmogelijk en komen daardoor tot verfrissende ideeën en ontwerpen”, aldus Martin Berendse, directeur van de OBA.

Nieuwsgierig

De ideale Amsterdamse wereldburger is iemand die andere burgers respecteert ongeacht afkomst, die nieuwsgierig is naar andere culturen en die mensen in hun waarde laat.

In Maakplaats 021 kunnen kinderen en jongeren leren ontwerpen, creëren, ontdekken en experimenteren. Het getal 021 staat symbool voor 21st century skills. Zo leren ze bijvoorbeeld alles over 3D-printen, lasersnijden of coderen met een Micro:bit. In de activiteiten wordt aandacht besteed aan digitale fabricage en aan stadmaken. Samen ontdekken we Amsterdam en bedenken we slimme oplossingen voor de stad. De OBA wordt zo een plek in de buurt waar iedereen de kans krijgt de vaardigheden te ontwikkelen.