De Sloterweg.
De Sloterweg. (Foto: Henk Roolvink )

‘Autoluw Sloten en Nieuw-Sloten’ heeft ook gevolgen voor Badhoevedorp

BADHOEVEDORP - Het plan 'Autoluw Sloten en Nieuw-Sloten’ waar de gemeente Amsterdam op dit moment mee bezig is, heeft ook gevolgen voor Badhoevedorp. Naar verwachting worden maatregelen op de Sloterweg en de Laan van Vlaanderen genomen en dat heeft gevolgen op verkeersstromen in Badhoevedorp en Nieuwe Meer. Amsterdam heeft de gemeente Haarlemmermeer daarom gevraagd mee te denken over oplossingen om nadelige effecten in de gemeente tegen te gaan. Dat de Amsterdamse verkeersmaatregelen gevolgen hebben voor Badhoevedorp is onvermijdelijk.

Zo wil de gemeente Amsterdam slimme camera’s op de Sloterweg en Laan van Vlaanderen plaatsen om doorgaand verkeer tegen te gaan. Uit onderzoek blijkt dat op deze manier ongeveer 15.000 voertuigen per dag minder voorbijkomen.

Vanaf de zomer heeft de gemeente Haarlemmermeer meegedacht over het zo klein mogelijk houden van de nadelige gevolgen van de verkeersmaatregelen op Badhoevedorp en Nieuwe Meer. Daarbij is ook nadrukkelijk gekeken hoe ongewenste verschuiving van verkeersstromen voorkomen wordt. Uit een gezamenlijke studie blijkt dat het grootste deel van het doorgaand verkeer naar Sloten en Nieuw-Sloten uit De Aker in Amsterdam komt. Er is onderzocht wat de meest effectieve maatregel is om te zorgen dat dit verkeer na het neerzetten van de slimme camera’s niet de Sloterbrug als nieuwe route kiest. Het blijkt dat het fysiek onmogelijk maken van de afslag De Aker-Sloterbrug, en omgekeerd, op de kruising Baden Powellweg/Plesmanlaan de meest effectieve maatregel is.

In combinatie met de autoluw-maatregelen in Sloten en Nieuw-Sloten zorgt dit afslagverbod voor een betere verdeling van het verkeer over de S-wegen, de zogenoemde ontsluitingswegen. Bijkomend voordeel is dat het aantal voertuigen op de Sloterbrug door deze maatregel zal afnemen ten opzichte van de prognose voor 2030. De verwachting is dat het aantal voertuigen in 2030 ongeveer gelijk zal zijn aan 2020.

Een aantal inwoners in Badhoevedorp en Nieuwe Meer zal last ondervinden door de voorgestelde maatregelen. Alle maatregelen samen zorgen ervoor dat minder verkeer dwars door Badhoevedorp rijdt. De Sloterbrug blijft ook in de toekomst een onderlinge verbinding tussen Badhoevedorp en Nieuw-West en niet voor doorgaand verkeer. Onderzoek toont aan dat een verbreding van de Sloterbrug noodzakelijk blijft.
De maatregelen uit het project ‘Autoluw Sloten en Nieuw-Sloten' zorgen voor meer verkeer op de S106/T106. Maar andere ruimtelijke ontwikkelingen zoals Business Park Amsterdam Osdorp hebben grotere gevolgen voor verkeer op deze weg.