Een van de mooi versierde woningen uit een vroegere editie van Laat Nieuw-West Stralen.
Een van de mooi versierde woningen uit een vroegere editie van Laat Nieuw-West Stralen. (Foto: Brandeisfotografie)

Laat Osdorp en andere buurten weer stralen

NIEUW-WEST - Jaar na jaar ging elke laatste week van december een bus vol juryleden, allen met kerstmuts op, langs fraai versierde en verlichte huizen in Nieuw-West. Wat ooit begon als Laat Osdorp Stralen, en een vervolg kreeg in Laat Nieuw-West Stralen, komt terug! De Westerpost sprak met Martje Postma, initiatiefnemer van het eerste uur.

De wedstrijd met de mooiste kerstversiering uit liefde geboren

Een schoolreisjesgevoel. Dat kreeg ze er elke keer weer van. “Met een busje vol juryleden in opperbeste stemming langs al die mooie huizen. Dat was zo gezellig.” Martje Postma was dagelijks bestuurder in toenmalig stadsdeel Osdorp. Het was 2002 en het idee van een wedstrijd voor de bewoner met de mooiste kerstversiering werd uit haar liefde voor de Kerstviering geboren.

Een jaar later ging de jury, bestaande uit enkele ambtenaren, raadsleden, een Westerpostjournalist en Postma als juryvoorzitter, voor het eerst op pad. “We zagen zoveel moois. Van huizen die baadden in het licht tot hele kleine prachtig versierde hoekjes in huiskamers. De winnaar was degene die er de meeste liefde, aandacht of tijd in had gestoken.” Zelf beoordeelde ze pas als de jury er niet uitkwam; aan Postma vooral de taak de gezelligheid in goede banen te leiden. Dat deed ze elf jaar lang.

Gluren

Dat feest van vroeger wil de oud-juryvoorzitter in ere herstellen. “Niet alleen omdat ik het zo leuk vond - ik kon me er weken van te voren al op verheugen, maar vooral omdat de bewoners het zo waardeerden. Zowel zij die een bezoekje kregen als zij die hun lieve, creatieve buren hadden aangemeld voor de wedstrijd.” Het idee voor een editie 2020 ontstond in een jaar dat anders dan anders was. Postma: “Haast logisch. We kunnen wel iets warms gebruiken als we niet bij elkaar op bezoek kunnen of uiteten. Zo zullen we ook niet in een busje langs de huizen gaan, maar bewoners vragen om als zelfbenoemd jurylid in hun buurt een kijkje te nemen. Gluren door de ramen is coronaproof. En hoe het er binnen uitziet kan men delen via foto’s en filmpjes.”

Alle buurten in Nieuw-West kunnen meedoen. In Osdorp trekt Postma samen met bewoner Suzanne Spekreijse de lichtjeskar. Ook in Nieuw Sloten en Slotermeer zijn al actieve bewoners opgestaan. Overkoepelend ondersteuner is vrouwenorganisatie De Hippe Heks. Wie in eigen buurt zin heeft in dit kerstverzetje kan zich via onderstaand mailadres aanmelden. Postma: “Ik hoop ook dat kinderen mee gaan doen met hun kerstversierde kamer of als jurylid. Of dat ze de buurvrouw helpen met het maken van foto’s of een filmpje van haar huiskamer of tuin.”

Boerenkool

Licht kun je delen. Dat is de gedachte. “Licht laat binnen naar buiten komen. Extra belangrijk dit jaar, waarin we op een andere manier samen moeten zijn. En het mooie is, of je nu iets zelf hebt geknutseld of een hele kerstversieringsafdeling hebt leeggekocht, het kan even mooi zijn. Iedereen kan zijn buurt laten stralen.” Als laatste verzoek vraagt de Osdorpse bewoner of iedereen tijdens de uitslag boerenkool wil eten. “Mijn moeder, die in 2015 is overleden, kookte dat jaar in jaar uit voor de kerstjury. Het was een van de warmste momenten samen. Dat gevoel wil ik dit jaar ook meegeven aan de bewoners. Als je van boerenkool houdt natuurlijk.”

De uitslag van de kerstversieringswedstrijd is op Oudejaarsdag. U kunt tot 26 december uw mooie kerstversiering laten zien via communicatie.eeco@gmail.com of op Facebook via @HetEECO of ‘Buurtgenoten Amsterdam Osdorp’.

Shirley Brandeis