Screenshot van het moment dat de winnaars bekend worden.
Screenshot van het moment dat de winnaars bekend worden.

Woningbouwproject New West is winnaar Zuiderkerkprijs

NIEUW-WEST - Drie genomineerden streden afgelopen tijd om een felbegeerde prijs voor de architect en opdrachtgever van het beste woningbouwproject in Amsterdam. Voor de drieëntwintigste keer werd de Zuiderkerkprijs uitgereikt. Dit keer vanwege corona via een livestream.

De jury roemde vooral de hoge kwaliteit en toewijding aan de buurt

In stadsdeel Nieuw-West was het extra spannend. Daar zat ook het innovatieve project Lieven van Woonstichting de Key in Slotervaart bij de laatste drie kansmakers. Aan Kai van Hasselt de eer om als juryvoorzitter het goede nieuws aan de makers van dat andere project in het stadsdeel te vertellen. New West had de Zuiderkerkprijs gewonnen. Online zag men de handen de lucht ingaan en de champagne ontkurkt worden bij de mensen van Olaf Gipser Architects en VURB Architects, bij de projectmanager van het stadsdeel en opdrachtgever De Heutink Groep.

Verder dan de kavel

De jury roemde vooral de hoge (architectonische) kwaliteit en toewijding aan de buurt. Op een stuk grond waar velen dit voor onmogelijk hielden, is een prettige plek om te wonen en verblijven gemaakt. Gebouwd ook in een tijd dat bouwen in Amsterdam niet zo aantrekkelijk was. Dat zowel de OBA, met horeca, als kunstcollectief Bureau Postjesweg er hun plek op de begane grond vinden, laat de betrokkenheid bij de buurt goed zien. “Bij New West is men verder gegaan dan de kavel,” aldus de jury. Een stap verder ook dan de andere genomineerden, allemaal van een uitzonderlijk hoog niveau. De gemeentelijke doelstellingen bij New West waren dan ook meer dan een gebouw met woningen maken. Men wilde een gebouw dat de sociale samenhang verbetert. Een vernieuwend woon-werkconcept dat ook nieuwe, gevarieerde bewoners aantrekt. “Door een bevlogen opdrachtgever en architectenduo is op geheel eigen wijze antwoord gegeven aan de hoge ambities die in de aanbesteding werden verwoord,” aldus de jury.

Moestuin

New West aan de Postjesweg telt 82 woningen in uiteenlopende prijsklassen en soorten, elf bedrijfsruimten en een parkeergarage. Opvallend is de stedelijke oase in de binnentuin, met een bloemrijke zone met berkenboom en open water met riet. “Het is echt een mooi gebouw,” vertelde bewoner Abdelkader Benali in een eerder artikel aan de Westerpost. “Als je binnen vanaf de balustrade het uitzicht op de binnentuin ziet… dat is heel apart. Mijn vrouw heeft een moestuin in het pand, dus we eten soms tomaten en paprika’s uit eigen tuin.”

Reactie stadsdeel

Dagelijks bestuurder Ronald Mauer, verantwoordelijk portefeuillehouder Bouwen en Wonen/Ruimtelijke ordening, was al blij met twee nominaties in het stadsdeel. Dat de uiteindelijke winnaar hier is gevestigd stemt hem nog voorlijker. “New West is een mooi gebouw dat tot stand is gekomen door de goede samenwerking van veel verschillende partijen. Het sluit perfect aan bij behoefte in de buurt. De Zuiderkerkprijs is een beloning voor lef en gedurfd bouwen. Dat past in ons stadsdeel.”

Shirley Brandeis

De binnentuin.
Impressie van New West.