De Vrijheidsfontein bij daglicht, ’s avonds zijn de kleuren goed te zien.
De Vrijheidsfontein bij daglicht, ’s avonds zijn de kleuren goed te zien. (Foto: Brandeisfotografie )

Bewonerswens Vrijheidsfontein in vervulling

NIEUW-WEST - Vrijdag gingen ze aan, de drie kleurrijke kelken die samen de Vrijheidsfontein vormen. De bewonerswens om op Plein ‘40-‘45 een fontein met een verwijzing naar 75 jaar vrijheid te plaatsen werd zo op het nippertje van vrijheidsjaar 2020 werkelijkheid.

Een fontein was een veel gehoorde wens

De Sloterplas heeft er een, in het Westerpark staat er een, onder het viaduct Groesbeekdreef in Zuidoost staan ze en sinds vrijdag heeft het tweede herdenkingsplein van Amsterdam er ook een: een fontein in het water, in dit geval dat van de Burgemeester van Tienhovengracht. Het idee ontstond tijdens een bijeenkomst, Oasis Game genaamd, waarbij bewoners aangemoedigd en ondersteund worden bij hun wensen voor de buurt. Een fontein was een veelgehoorde wens en ook de actieve bewoners- en ondernemersgroep Wij zijn Plein '40 -'45 had deze sierlijke wens voor het plein.

Drie in plaats van één

Bewoners Sureyya en Melissa, actief bij Wij zijn Plein ’40-’45, besloten het plan in te dienen voor het buurtbudget, een gemeentelijk potje voor goede bewonersideeën, en kregen voldoende stemmen van medebewoners om het plan uit te laten voeren door deskundigen. Bewoners werden betrokken bij het ontwerpproces en bij de uiteindelijke keuze uit verschillende fonteinen. Het werden drie gekleurde, verlichte kelken. Drie kleine, in plaats van één grote, die om en om en soms tegelijk water spuwen. Duurzaam zijn ze; de fonteinen zuiveren tijdens het stromen het grachtenwater. ‘s Avonds gaan ze uit om geluidsoverlast voor omwonenden te voorkomen.

"Samen vormen ze een geheel dat de buurt nog mooier maakt”

Vrijheid

De Vrijheidsfontein is de naam. “Deze fontein zal net als het Vrijheidscarillon op het plein een uiting zijn van het belang van vrijheid,” legt Sureyya uit. “Vrijheid is niet vanzelfsprekend. Dat hebben we hier gemerkt tijdens de Tweede Wereldoorlog, dat merken we nog steeds in andere oorlogen.”

De fontein past goed bij de andere buurtplannen, zoals een groene tuinkade aan de Jan de Jonghkade en de picknicktafels langs het water. “Samen vormen ze een geheel dat de buurt nog mooier maakt.”

"In deze donkere dagen genieten van een mooi verlichte fontein''

Donkere dagen

Normaal worden fonteinen in de winter juist uit het water gehaald. “We hebben bij fonteinbouwer Aquabouw erop aangedrongen de fonteinen toch nu nog te realiseren,” vertelt Zinzi Stasse van stadsdeel Nieuw-West. “Zo kan men in deze donkere dagen genieten van een mooi verlichte fontein.” Leuk detail: de kleuren worden aangepast. “Denk aan roze met Gay Pride en nu rood en groen met Kerst.”

Op een later moment zal nog een feestelijke vrijheidsopening georganiseerd worden rondom de fontein. Nu is het vooral genieten van het stromende water.

Ook een goed idee voor uw buurt? Dien het in bij het Huis van de Wijk in uw buurt via www.huisvandewijknieuwwest.nl. Komend voorjaar kunt u goede ideeën weer indienen voor het Buurtbudget. Hou daarvoor de gemeentelijke website of de Westerpost in de gaten.

Shirley Brandeis