Afbeelding
(Foto: )

Verzetsstrijders krijgen een gezicht

NIEUWWEST - Actieve bewoners uit de Vrijheids- en verzetsheldenbuurt in de Middelveldsche Akerpolder (MAP) vinden dat hun straatnaamborden aan vervanging toe zijn. Behalve het ongemak van slechte leesbaarheid, vinden de bewoners dat een vervaagd straatnaambord geen fraai gezicht is. Vooral het feit dat deze vervaagde namen van verzetsstrijders op deze manier geen huldeblijk meer vormen.

Daarnaast willen de bewoners een foto met tekst van de verzetsstrijders bij het herdenkingsmonument. De fractie van de VVD wil de ideeën van de bewoners steunen en stelde een ongevraagd advies op voor stadsdeelcommissie Amsterdam Nieuw-West.

De Middelveldse Akerpolder is een wijk waar de namen van straten en bruggen herinneren aan verzetsstrijders van 1940-1945. Vanaf 1988 is de Middelveldsche Akerpolder ten noorden van de Akersingel bebouwd. De eerste straten kregen de namen van mensen uit het verzet in de Tweede Wereldoorlog. De wijk heet de Verzetsheldenbuurt. Het straatnaambord Joop Woortmanplein werd 21 augustus 1992 onthuld.

Bewoners uit deze wijk hebben de gemeente Amsterdam meerder keren gemeld dat de straatnaamborden nodig aan vervanging toe zijn en begrijpen niet goed waarom het stadsdeel geen actie onderneemt. Het verzoek van buurtbewoners om de straatnaamborden te vervangen heeft al resultaat opgeleverd, want vrij snel na indiening van het verzoek werd het naambord A. Holzensingel vervangen.

Plaquettes

De bewoners uit de verzetsstrijderswijk kwamen met het idee om één of meer plaquettes bij het herdenkingsmonument op het Joop Woortmanplein te plaatsen met hierop alle namen van de verzetsstrijders van wie de naam in straten en op bruggen in deze wijk zijn vermeld. Dit met een foto en een stukje tekst waar zij zich in de oorlog voor hebben ingezet. Als basis wordt het boekje genomen ter nagedachtenis aan de verzetsstrijders, uitgegeven door het stadsdeel Osdorp in 1990.

In Slotermeer staat er een korte toelichting onder de namen van verzetsstrijders, bijvoorbeeld bij het Jan Postmahof. Dat is ook in de MAP het geval, bijvoorbeeld bij de Anton Holzensingel. Elders in de stad zijn er straatnaamborden met een uitgebreide toelichting en een portret van de betreffende persoon.

Het voorstel van de plaquette(s) is een aanvulling die niet geheel los staat van de vervanging van de straatnaamborden, omdat de toelichting op de straatnaamborden zeer beperkt is gehouden. De stadsdeelcommissie heeft het voorstel unaniem omarmd en het Dagelijks Bestuur van het stadsdeel gaat onderzoeken of er geld voor is en hoe het comité 4-5 mei en de bewoners bij het vervolg betrokken kunnen worden.

Afbeelding
Afbeelding