Hugo Hoes bij zijn favoriete plek in de buurt.
Hugo Hoes bij zijn favoriete plek in de buurt. (Foto: I.Schipper)

De man achter de parodie

NIEUWWEST - De mooiste plek aan de Sloterplas, Cafè Oostoever, staat al sinds 2015 leeg. Verschillende ondernemers lukte het om diverse redenen niet om de felbegeerde vergunning op de net zo begeerde locatie aan het Nieuw-Westelijke water te verkrijgen. En zo was het jaren stil op de hoek van de plas aan de Slotermeerse kant.

Daartegenover stond een actief Twitteraccount dat de zaak met een knipoog in ere hield. En niemand die wist wie de spitsvondige, actuele inhakers, denk aan boerenprotesten, nationale feestdagen, voetbalwedstrijden en lockdown, de wereld in twitterde. Vorige week zondag onthulde schrijver/VPRO Gids-redacteur Hugo Hoes zijn identiteit. En hief hij ook het account op. “Er is een nieuwe beheerder en die wil ik niet voor de voeten lopen,” zegt Hoes op de vraag waarom hij besloot met het parodie-account te stoppen.

Onder de aandacht

Ruim drie jaar geleden begon hij met @CafeOostoever2.0 als betrokken buurtbewoner die met tegenzin zag hoe “de fraaiste locatie van de stad aan de Sloterplas snel verloederde”. Hoes wilde Café Oostoever onder de aandacht houden. “In de hoop dat er iets goeds mee zou gebeuren. Door het stadsdeel, de gemeente, een weldoener, krakers of buurtbewoners.”

De vele evenementen die door hem werden aangekondigd, konden wegens de permanente sluiting geen doorgang vinden. Met als gevolg heel veel gedoe over het terugbetalen van tickets. Hoes: “Allemaal fake natuurlijk en een commentaar op de maatschappij.” Al die jaren was voor de honderden volgers niet duidelijk wie er achter de digitale variant van deze horecagelegenheid zat. Hoes: ''Wel vermoedden verschillende mensen dat ik het was. Dat heb ik steeds ontkend en dat was niet altijd makkelijk. Toen ik met een paar buren wijkkrant NoorderPost maakte, stelde iemand tijdens de redactievergadering voor om de man achter het account te interviewen. En zo kwam een anoniem interview met een mederedacteur tot stand. Bij deze: sorry Roelf Jan, ik kon niet anders.”

Geen idee

Voor velen, zo valt te lezen, was het de onthulling een verrassing. “Ik had geen idee dat Hugo het was,” zegt Telegraafjournalist Rob Goossens, die de tweets altijd hilarisch en scherp vond. “Vooral de dingen die zogenaamd live misgingen, zoals toen de mango-passievrucht-maanzaad-cheesecake ‘helaas’ op was vanwege de enorme toeloop. Toen ik wist dat het Hugo was, verbaasde me dat niet. Ik zal het missen. Voor mij zal Twitter nooit meer hetzelfde zijn. Een vrolijk buurtaccountje gedeactiveerd.

'Tijd voor iets nieuws’ twitterde Hoes op zijn eigen account (geen parodie) op de late zondag van 20 september. En daarmee was het mysterie opgelost. “Aan de reacties te merken, zal het worden gemist. Ook door mij. Maar het is goed om op het hoogtepunt te stoppen. Nu is het nog leuk en voordat je het weet, ga je jezelf herhalen. Er komt wel weer iets nieuws.” De buurt kijkt uit naar de opening van restaurant Oeverzicht.

Shirley Brandeis