Esther Tienstra: "Ik ben blij met proactief sturen op leegstand."
Esther Tienstra: "Ik ben blij met proactief sturen op leegstand." (Foto: Cees Fisser)

Verkamering Nieuw-West blijft punt van zorg

NIEUWWEST – Naast de overlast van zwerfvuil en het aanbieden van grofvuil op andere dagen dan de reguliere ophaaldag, lijkt de 'verkamering van Nieuw-West' tot de meest besproken onderwerpen in de stadsdeelcommissie (SDC) te worden. En niet ten onrechte, want het voor commerciële doelen onttrekken van de grotere koopwoningen aan de markt, gaat gestaag door.

Uit de Stadsdeelcommissie

Stadsdeelvoorzitter Emre Ünver begon met een bericht over de brand die op 20 september kringloopwinkel Rataplan in de Willem Roelofsstraat in de as gelegd had. Niemand raakte gewond; er was geen asbest vrijgekomen. Alle omwonenden die in hotels in veiligheid gebracht waren, zijn weer thuis, op twee bewoners na. DB-lid Economische zaken, Ronald Mauer had al een gesprek gehad met de directeur van Rataplan.

Mogelijk dat het stadsdeel iets kan betekenen bij het vinden van tijdelijke en definitieve vervangende bedrijfsruimte.

Steun voor Voedselbank

Mohamed Alkaduhimi (DENK) had enkele weken geleden gemeld dat door een toename van het aantal mensen dat van de Voedselbank bij de Pauluskerk afhankelijk is, die locatie het financieel niet meer kan bolwerken. Nu kon Ünver meedelen dat het DB uit de 'noodkas' van de gemeente 15.000 euro heeft 'vrijgespeeld' voor deze Voedselbank. Alkaduhimi dankte Ünver hiervoor hartelijk.

Hans van der Straeten (VVD) was een stuk zuiniger in zijn reactie: "Op zich, als VVD, zijn wij daar niet zo vóór. Maar gezien de humanitaire situatie van deze mensen, kan je er ook anders naar kijken. Ik weet dat het bestuur van de Pauluskerk ook bezig is om een bedrag van vergelijkbare grootte bij elkaar te zoeken om ook iets te doen. Dat ziet er goed uit, met dank ook aan de gemeente, denk ik". Per uitreikavond wordt voor 750 euro aan pakketten uitgegeven.

Extra Corona-testlocatie

Emre Ünver maakte ook bekend dat 23 september in het Tuinstadhuis, Plein '40-'45 op nummer 1, een nieuwe plek voor Corona-tests geopend zou worden. Bekend was dat in Nieuw-West relatief weinig bewoners zich op Corona laten testen. Ünver: "Als de Nieuw-Westerling niet naar de teststraat te brengen is, dan brengen we de teststraat naar NieuwWest." De SDC-leden reageerden vol lof voor de inspanning van het DB, waarbij Esther Tienstra (GroenLinks) nog haar bezorgdheid uitsprak over het toenemende aantal besmettingen. Mario van Dregt (DASNS; 50Plus) vroeg bij het DB extra aandacht "voor de 'kwetsbare ouderen en zwakkeren' op het moment er toch een tweede lockdown zou komen. Vereenzamen ligt weer op de loer."

Overlast bij Natureluur

Esther Tienstra had tijdens een vuilprikactie gesproken met omwonenden van de Natureluur. Volgens haar is de overlastsituatie daar niet meer alleen een 'afvalprobleem', maar ook een 'openbare orde probleem'.

"De gemeente is de rode loper voor investeerders en de slagboom voor bewoners."

Stop de Verkamering

Inspreker Niko Stammes sprak, namens een groep verontruste bewoners in Nieuw Sloten (ATV1066), zijn bezorgdheid uit over het almaar groeiende aantal koopwoningen dat 'verkamerd' wordt. Investeerders kopen vrijkomende koopwoningen op, vaak voor méér dan de vraagprijs, om de woningen daarna per kamer te verhuren. Niet om de woningnood van studenten of starters te lenigen, maar als 'verdienmodel'; beleggersobject. Hierdoor wordt het voor groter-groeiende-gezinnen steeds moeilijker om passende woonruimte te vinden; zij vissen steeds vaker achter het net.

Stammes stelde o.a. voor om proactief, blijvend leegstaande hotels en kantoorruimte om te bouwen voor kamerverhuur, waarbij "elke kamer die erbij komt, moet meetellen in het quotum van 5 procent in het desbetreffende gebied." Daarnaast uitte Stammes kritiek op de lange reactietermijn die de gemeente aanhoudt voor het behandelen van een zienswijze of bezwaar: "De gemeente is de rode loper voor investeerders en de slagboom voor bewoners. Een vergunning krijgen doe je binnen een week. Een bezwaar wordt afgehandeld in een half jaar."

Esther Tienstra zei "blij te zijn met het idee om proactief te sturen op leegstand". In de vorige SDC-vergadering had GroenLinks ook al vragen aan het DB gesteld over verkamering. GroenLinks stelde toen onder andere voor om een koppeling te leggen tussen de quota voor verkamering en voor bed & breakfast.

DB-lid Wonen, Ronald Mauer vond het 'een begrijpelijk verhaal'. Hij was al een keer bij de ATV1066-groep op bezoek geweest om te kijken "wat we kunnen doen om dit verdienmodel tegen te gaan." Sommige straten lopen al aan tegen de limiet van maximaal 25 procent per straat of per flatgebouw. Mauer voelde er wel voor om 'verkamering' en 'woningsplitsing' sámen onder één quotum te plaatsen. Als het politiek haalbaar blijkt, is dat nog pas in het Huisvestingsnota 2022. Over de behandelsnelheid van bezwaarschriften had Mauer later in de week een afspraak met de directeur van het Juridisch Bureau van de gemeente.


Cees Fisser