Sebo en Naïma onderzoeken hun identiteit in: Eén stad vele gezichten.
Sebo en Naïma onderzoeken hun identiteit in: Eén stad vele gezichten. (Foto: Aangeleverd)

20 dagen lang kunst op onverwachte plekken in de stad

REGIO - Het jaarlijkse Explorez Festival dat nieuwe kunstvormen onderzoekt begint maandag 5 oktober. Dan zijn er 20 dagen lang voorstellingen en workshops op onverwachte plekken en momenten in Amsterdam.

De locaties lopen uiteen: van het Conservatoriumgebouw tot Buurtwerkplaats Noorderhof, Podium Mozaïek, de oever van de Sloterplas, OBA, het Rembrandtpark én natuurlijk bij de thuisbasis van het ZID Theater in de Kolenkitbuurt. “We experimenteren weer volop dit jaar. Al jaren dagen we mensen uit om samen te werken in onverwachte combinaties: bijvoorbeeld een conservatoriumstudent met iemand die geweldig heeft leren dansen in een sloppenwijk. Dat doen we nu weer'', vertelt creatief directeur Karolina Spaic.

Kunst en cultuur

Dit jaar is de urgentie voor ExploreZ groter dan ooit volgens Spaic. “Mensen hebben veel behoefte aan contact en spannende, nieuwe kunstvormen ontstaan juist op momenten dat er grote maatschappelijke veranderingen zijn. Denk aan kunst en cultuur van voor en na de Tweede Wereldoorlog, die zijn heel anders. Corona biedt ruimte voor nieuwe kunstvormen.”

Explorez werkt samen met artistiek-sociaal geëngageerde gezelschappen van over de hele wereld. Dit jaar is er iets minder uitwisseling, maar het Italiaanse gezelschap Potlach komt vooronderzoek doen voor Invisible Cities: hun wereldwijde kunstproject over de verborgen sporen in een stad, zoals een kelder of plein.Tijdens de zoektocht betrekken ze tientallen lokale deelnemers. De uitkomst en het proces bepaalt het artistieke eindresultaat. Potlach deed dit al in 20 steden in onder meer Iran, Amerika en Oostenrijk.

Nieuwe makers

Dit jaar is er veel ruimte voor solo en duo voorstellingen van nieuwe makers en urban talents, waaronder de Sloveense ICK-danser Christian Guerematchi. Zijn voorstelling gaat over de zwarte Europese identiteit en de codes van het zwarte lichaam. Issam Zemmouri, een veelbelovende Franse danser met Marokaanse roots, presenteert zijn eerste solovoorstelling Historia.

Daarnaast maakt het Nederlandse ZID-icoon: allround acteur en danser Sebo Bakker een voorstelling samen met Naïma Baraca, een Nederlands-Marokkaanse kickboxer en performer. Voor: Eén stad vele gezichten onderzoeken zij hun eigen identiteit. Binnen dit programma, onder regie van Daan Bosch, worden meer interessante koppels gevormd die OBA-bezoekers onverwacht verrassen met een optreden. Ook is er een best off programma op vrijdagavond 16 oktober in Podium Mozaïek.

Programma

Dagelijks zijn er workshops, creatieve ontmoetingen en voorstellingen, alles coronaproof ingericht. Kaartverkoop en het hele programma op: www.explorez.nl.



Creatief directeur ZID Karolina Spaic.