Buurtbewoners hielpen mee met plantjes planten.
Buurtbewoners hielpen mee met plantjes planten. (Foto: Shirley Brandeis)

Buurtbewoners helpen mee met planten in klimaattuin Slotermeer

NIEUWWEST - Veel, heel veel plantjes gingen afgelopen zaterdag dankzij vele buurtbewonershanden de Slotermeerse grond in. Op het grasveld tussen de Harry Koningsbergerstraat en Burgemeester Fockstraat werd de aftrap gegeven voor de grootste inheemse wilde bloementuin van Amsterdam.

Drassig grasveld nu bloemenweide

Half zeven ging bij Jocelyn de Kwant uit Slotermeer op Burendag 26 september de wekker. Het zou een dag met buren worden, wist ze, en de voorbereidingen waren al maanden eerder begonnen. Het drassige grasveld bij huis was menigeen een doorn in het natuurvriendelijke oog en een even vriendelijke oplossing werd met een team van buurtgenoten gezocht. Na een stemronde onder buren kwam het huidige ontwerp tot stand: bloemenweides met wadi’s.

SloterMEER

Jocelyn: “Soms krijgt het veld hier in een paar dagen 150 duizend liter water te verstouwen. Dat moet ergens heen. We woonden hier soms letterlijk in SloterMEER. Met als resultaat kale plekken met hier en daar een sprietje.” Daarom diende ze in 2019 een plan in voor het buurbudget Slotermeer Noordoost, een project waarbij stadsdeel NieuwWest 500.000 euro ter beschikking stelde voor goede buurtinitiatieven. De bloemrijke klimaattuin was een van de initiatieven met veel bewonersstemmen en Jocelyn kon aan de slag.

Waterafvoer

Samen wiedenBuro Regen en Water werd ingeschakeld voor grondonderzoek en het in kaart brengen van het waterprobleem. De oplossing kwam in de vorm van de hierboven genoemde wadi: waterafvoer door infiltratie. In diverse afgravingen van een halve meter diep en vier meter breed kan het water langzaam in de grond infiltreren. In overleg met Waternet werd ook nog een drainagebuis onder de wadi’s aangelegd. Jocelyn: “Zo staat het water na een flinke regenbui niet overal, maar in daarvoor aangewezen plekken.” Tel daarbij op de speciale absorberende zandlaag en even speciale beplanting en je kunt spreken van een bijzonder klimaatvriendelijk en ook buurtvriendelijk project. Jocelyn: “Het wordt zo nog meer een plek waar de buren samen kunnen komen, samen onkruid kunnen wieden en waar kinderen kunnen spelen.”

Boost

Vele buurthanden, jong en ouder, hielpen zaterdag mee planten. Ook een partytent, soep en muziek werden geregeld door betrokken buren. “Dat buurtbewoners zich druk maken om een stukje Slotermeer. Ik ben zo trots,” glunderde gebiedsmakelaar Jeroen Bouman. Maar liefst 2400 inheemse planten, speciaal gekweekt door NlBloeit, gingen tussen negen en drie uur de grond in. Jocelyn verwacht veel insecten, vogels en alle goede gevolgen van dien in de klimaattuin, die eind april de eerste dagkoekoeksbloem en meer zal tonen. “De biodiversiteit krijgt hier een enorme boost van!” In mei volgt dan de bloei van de eenjarigen, die augustus 2021 geplukt moeten worden om plaats te maken voor de tweejarigen eronder. Iets om vast in de agenda te zetten!
Voor meer informatie: www.klimaattuinslotermeer.nl


Shirley Brandeis