De nieuwe testlocatie op Plein '40-'45.
De nieuwe testlocatie op Plein '40-'45. (Foto: Shirley Brandeis)

Nieuwe corona-testlocatie in de buurt

SLOTERMEER – Sinds vorige week donderdag is er een nieuwe testlocatie geopend in Amsterdam. Voor het stadsdeelkantoor op Plein ’40-’45 kunnen dagelijks 150 mensen terecht. Met maar liefst 404 besmettingen in één week, het hoogste aantal van alle stadsdelen, is een testlocatie in Slotermeer een volgende poging om het virus in te dammen.

Vanuit haar woonkamer kijkt Melissa op Plein ’40-’45. “Het is een gezellig uitzicht. De markt wordt goed bezocht, het is er vaak druk.” Een extra teststraat in Nieuw-West vindt ze een goede ontwikkeling. “Zo wordt het testen toegankelijker gemaakt; zeker voor mensen die geen auto hebben.” Zelf liet ze zich laatst in Vianen testen. “Het landelijke nummer was onbereikbaar. Ik heb toen online een afspraak gemaakt. Daar wordt niet gekeken niet naar de dichtstbijzijnde locatie, maar waar je het snelst terecht kunt. Dat werd toen Vianen.” Ook de Slotermeerse ondernemer Paul van Nusselein hoorde verhalen over testen ver weg van huis. “Sommigen gingen zelfs helemaal naar Volendam. Super dat er dus nu nog een locatie in Amsterdam extra is. En dan ook nog in Nieuw-West, momenteel de brandhaard van de stad.”

Communiceren

Voor burgermeester Femke Halsema de aanleiding om enkele weken geleden in het stadsdeel in gesprek te gaan met bewoners en ondernemers. Uit dit gesprek kwam als eerste idee de opening van een extra testlocatie. Ook een nieuwe campagne richting jongeren zit in de planning. Tezamen moet dit leiden tot lagere cijfers. “We moeten communiceren op een manier die mensen aanspreekt,” zegt Fatimzahra Baba, oprichter van SAAAM, dat moeders en meiden helpt zich te ontwikkelen en ontplooien. “Wat mij betreft zetten we vrouwen in de wijk in. Zij zijn bekend in de buurt en weten hoe ze hun achterban kunnen bereiken. Zij zijn goed in staat om de grote groep jongeren, waaronder nu relatief veel besmettingen voorkomen, aan te spreken. ”

Ver-van-mijn-bed-show

Een lokale campagne moet er komen, vindt Liesbeth uit Geuzenveld. “Een campagne met buurthelden. Of persoonlijke gesprekken met jongeren. Voor hen is het vaak nog een ver-van-mijn-bed-show. Ze weten het wel, maar zich eraan houden is moeilijk en niet stoer.” Zelf wordt ze nóg voorzichtiger in contact met anderen nu de cijfers in Nieuw-West stijgen. Willie (met 70-plus officieel tot een risicogroep behorend) durft er toch gewoon op uit te gaan. “Ik denk dat we moeten accepteren dat dit virus je ernstig ziek kan maken.” Een teststraat op een druk plein vindt ze geen goed idee. “Al die geteste mensen lopen op de markt. Dat levert misschien wel meer besmettingen op.”

Slalommen

De markt is een ding volgens sommigen. “Op sommige dagen is het er behoorlijk druk,” zegt Melissa die er dagelijks op uitkijkt. “Op zaterdag heb je hier een lange rij en veel mensen gaan op het plein voor het stadsdeelkantoor lekker even rusten. Je verlaagt met de testlocatie hier dan wel de drempel om te testen, maar je verhoogt ook de verleiding om toch nog even een loempia of een laatste boodschap te halen in plaats van meteen terug in quarantaine te gaan. En je verhoogt in een druk gebied ook de kans op onbedoelde ontmoetingen tussen voorbijgangers. Anderhalve meter is hier soms lastig aan te houden. Ik zou een teststraat op een rustiger locatie plaatsen.” Ook Warner uit Slotermeer herkent de drukte op marktpleinen. “Ik schrik op maandag erg hoe druk het is op de Lambertus Zijlmarkt. Bijna niemand houdt zich aan de regels. Het is echt slalommen voor me tijdens het boodschappen doen. Er wordt veel ontmoet en uitgebreid gekletst, alsof corona niet bestaat.” Daar ergert Martje uit Osdorp zich ook aan. “Ik hoop dat het makkelijker laten testen geen vrijbrief wordt voor het negeren van de maatregelen. Ik zie dat steeds meer mensen zich slecht houden aan de anderhalve meter. Ook maak ik me zorgen over de druk op het zorgpersoneel, dat met een extra testlocatie alleen maar groter wordt.” Buurtbewoner Naima maakt zich zorgen om de schaamte die mogelijk een rol speelt en leidt tot niet testen in eigen buurt. “Er zijn mensen die bang zijn voor een positieve testuitslag. In de eerste plaats omdat men niet in quarantaine wil, maar misschien ook uit schaamte om corona te hebben. Men wil niet dat anderen zien dat je je laat testen. Mogelijk weerhoudt dit mensen zich hier te laten testen op het drukke plein.”

Bittere noodzaak

Een testlocatie is een eerste stap in nieuwe maatregelen om het virus in Nieuw-West in te dammen. Menigeen is daarover positief. “Ik denk dat mensen nu sneller de stap nemen om getest te worden,” aldus buurtbewoner Wasilis uit Slotermeer. “Een teststraat in de buurt is een van de beste manieren om het coronarisico in de openbare ruimte zichtbaar te maken,” vindt buurtgenoot Arnold.

Shirley Brandeis