Paars: uitbreiding gebied met Betaald parkeren; Blauw: ongewijzigde gebied Blauwe zone; Groen: huidige gebied Betaald parkeren.
Paars: uitbreiding gebied met Betaald parkeren; Blauw: ongewijzigde gebied Blauwe zone; Groen: huidige gebied Betaald parkeren. (Foto: Cees Fisser)

Geuzenveld krijgt volgend jaar te maken met betaald parkeren

CeesFisser@Westerpost.nl

Nieuw-West – Op 30 juni 2020 ging onze SDC met zomerreces. Diezelfde dag schreef de Amsterdamse wethouder Verkeer & Vervoer, Sharon Dijksma (PvdA) namens B&W een antwoord op het (ongevraagde) advies met oplossingen voor parkeeroverlast, dat het Dagelijks Bestuur van Nieuw-West een jaar eerder naar B&W gestuurd had.

Uit de Stadsdeelcommissie


Als het aan het college van Burgemeester en Wethouders ligt, wordt in 2021 Betaald parkeren ingevoerd in alle woonwijken van Geuzenveld.


Volgens B&W is de parkeerdruk rond de Ruys de Beerenbrouckstraat en omgeving zó hoog dat veel auto’s foutgeparkeerd staan: “Dit leidt tot overlast, tot verkeersonveilige situaties en het kan de doorgang voor nood- en hulpdiensten belemmeren.” Uit onderzoek in Geuzenveld is gebleken dat circa 30% van de geparkeerde auto’s een herkomst heeft van méér dan 1 km van de locatie waar de auto stond geparkeerd. Circa 7% van de geparkeerde auto’s heeft een herkomst van buiten Amsterdam.

Laagste parkeertarief

B&W volgen het advies van ons DB wat betreft de periode waarop Betaald parkeren van kracht wordt (van maandag t/m zaterdag van 09.00 tot 19.00) en het parkeertarief: €1,40 per uur; €31,50 per jaar voor een (bewoners)parkeervergunning. Het tarief is hiermee bijna 2,5 keer goedkoper dan de leges die bewoners betalen voor een ontheffing voor een Blauwe zone.

Bezoekersregeling

Ook wordt de bezoekersregeling ingevoerd: 120 uur per kwartaal tegen 65% korting. Dit betekent dat bezoekers van bewoners €0,49 per uur betalen. Huishoudens komen in aanmerking voor maximaal twee parkeervergunningen, gelijk aan de andere fiscale parkeergebieden buiten de Ring A10.

Vervolgtraject

Na het zomerreces zullen B&W de plannen vrijgeven voor inspraak. Bewoners, ondernemers en belanghebbenden worden dan in de gelegenheid gesteld een zienswijze in te dienen op het voorstel. [De ervaring leert dat die zienswijzen vrijwel nooit leiden tot wijzigingen; CF]. Begin 2021 leggen B&W het – al dan niet gewijzigde – voorstel ter besluitvorming voor aan de gemeenteraad.

Blauwe zones ongewijzigd

In afwijking van het DB-advies laten B&W de bestaande Blauwe zones in Nieuw-West vooralsnog bestaan. Wel schrijft Dijksma: “Mogelijk dat op termijn vanuit een harmoniseringsopgave de blauwe zones in heel Amsterdam omgezet worden, maar daarvoor is nu geen noodzaak.”


Doe mee! Gratis (straat)theaterworkshops in Nieuw-West

STILTLIFE StreeTTheater en het Sloterplas Festival zoeken per 28 juli creatieve en spontane mensen uit Amsterdam Nieuw-West voor de nieuwe straattheater-act PLASTIC not so FANTASTIC. We gaan deze act spelen op het Sloterplas Festival op zondag 20 september.

Met een optreden tijdens het Sloterplas Festival

Ben je avontuurlijk en spontaan en vind je het leuk om iets nieuws uit te proberen? Werk je graag met andere mensen aan een spectaculair straattheater project?

En droomde je er altijd al van om een keer op te treden en de sterren van de hemel te spelen en/of te dansen? Of lijkt het je leuk om kostuums voor deze theaterproductie te maken? Meld je dan aan voor ons straattheaterproject! Deelname is gratis en leeftijd speelt geen rol!

Volop avontuur en uitdaging

Wij bieden avontuur en uitdaging, professionele begeleiding van de regisseur van het bekende STILTLIFE StreeTTheater en de mogelijkheid om op te treden voor een enthousiast publiek.

Data (straat)theaterworkshops:

Introductieavond: dinsdag 28 juli - 19:00-21:00 uur

Vanaf 10 augustus, iedere maandag- en dinsdagavond -19:00-21:00 uur*

Zondag 20 september – Sloterplas Festival

*laat ons weten welke data je aanwezig kunt zijn.

Data kostuums maken:

Maandag 10 t/m vrijdag 14 augustus: 10:00-13:00 uur

Locatie: Talentenhuis, Meer en Vaart 290.

Aanmelden of informatie: www.stilt.life, Tel 412 14 15 of info@dw-rs.nl.