boven: Mohamed Alkaduhimi (Slotervaart; DENKm onder: Sarah Biddle (De Aker, Sloten, Nieuw Sloten; GroenLinks),
boven: Mohamed Alkaduhimi (Slotervaart; DENKm onder: Sarah Biddle (De Aker, Sloten, Nieuw Sloten; GroenLinks), (Foto: Cees Fisser)

Naast de agendapunten stond het Nieuwe volkstuinenbeleid op de agenda

CeesFisser@Westerpost.nl

Nieuw-West – Naast de agendapunten uit de SDC-vergadering van 23 juni 2020 waarover al in week 27 verslag gedaan is, stonden meer onderwerpen op die agenda. Zoals Insprekers over uiteenlopende onderwerpen, waaronder volkstuinparken.

Uit de Stadsdeelcommissie

Dossier Meerwaldt plantsoen

Mevrouw Marijke Kohinor sprak (opnieuw) in over het onderhoud en beheer van het Meerwaldtplantsoen in Slotermeer-Noord. Na de renovatie van het plantsoen hebben de bomen (toch) nog twee jaar in het water gestaan. Het aanleggen van drainage in het plantsoen helpt dus onvoldoende. De (enige) Vleugelnootboom is er nu slecht aan toe, net zoals een van de Moerascipressen. Daarnaast vroeg Kohinor een evaluatie van de werkzaamheden, "om herhaling van de rampzalige resultaten in de toekomst te voorkomen".

Sarah Biddle (De Aker, Sloten, Nieuw Sloten; GroenLinks) dankte de inspreker "voor haar scherpe signalerende blik en hart voor de bomen in ons stadsdeel”.

Ook DB-lid Erik Bobeldijk (SP), die over het Groen in ons stadsdeel gaat, sprak zijn waardering uit voor het werk van mevrouw Kohinor. Volgens hem is het Meerwaldtplantsoen "een hoofdpijn dossier". Hij zegde toe "maximaal te gaan kijken wat ze met de Vleugelnootboom kunnen doen om te behouden”. Daarnaast gaat hij een evaluatie houden, om herhaling elders te voorkómen!

Parkeerchaos rond Lidl

Inspreker de heer Kaya woont bij de Lidl aan de Aalbersestraat. Volgens hem ondervindt de hele Pieter Postbuurt "extreem veel overlast" van Lidl-klanten: rondslingerende winkelkarren, parkeerdruk en zwerfafval van verpakkingen. Kaya kaart dit al 7 jaar (tevergeefs) aan bij Lidl. Een deel van de problemen ontstaat, doordat Lidl toestaat dat winkelwagentjes (met plastic muntjes i.p.v. geld) worden meegenomen, de wijk in. Verder is door herprofilering 40% van de parkeerplaatsen opgeheven. Kaya vroeg: "Hoe kunnen we ons leefgenot omhoog krijgen?".

Esther Tienstra (Geuzenveld, Slotermeer, Sloterdijken; GroenLinks) merkte op dat Lidl de eerste winkel is die men tegenkomt vanuit wijk 10. Naast de parkeerdruk wilde zij ook aandacht vragen voor het gebrek aan openbaar vervoer.

Volgens Hans van der Straeten (Slotervaart; VVD) ligt het probleem bij het gedrag van bewoners en hij vroeg of de inspreker bereid was om hen aan te spreken op hun gedrag. En of de inspreker Betaald parkeren zou accepteren om de overlast van Lidl te beperken? Kaya antwoordde dat hij als container-adoptant nu al mensen aanspreekt die hun winkelkarretje in de wijk achterlaten. Die blijken dan niet uit de wijk te komen, maar van verder weg. Als Betaald parkeren de enige oplossing zou zijn tegen de parkeeroverlast van Lidl, dan moet dat maar…

Mario van Dregt (De Aker, Sloten, Nieuw Sloten; 50Plus) bracht de discussie terug tot de kernvraag: "Wat kan het DB doen tegen de overlast van Lidl?". Kaya pleitte voor paaltjes die verhinderen dat winkelkarretjes buiten de winkel kunnen worden meegenomen (zoals op het Bos en Lommerplein). Daarnaast zou Lidl bedrijfsafval, zoals lege dozen, niet langer aan klanten moeten meegeven.

Erik Bobeldijk, in het DB belast met Verkeer en Vervoer, dankte de inspreker voor diens activiteit. Als lokale overheid wil hij een gesprek met Lidl aangaan. Verder wachtte hij op een reactie vanuit de Centrale stad op de Nota Parkeermaatregelen die het DB vorig jaar juli naar B&W had gestuurd: "We verwachten een reactie, waarin de basis zal worden genoemd waar de oplossingsrichting heengaat, nog vóór de zomer. Daarna duurt het nog een tijd voor de inrichting op straat geregeld is."

Uitvoering Volkstuinenbeleid

Als woord vooraf zei DB-lid Ronald Mauer (D66) dat hij dit onderwerp zal behandelen op verzoek van portefeuillehouder Groen, Erik Bobeldijk, omdat die zelf ook een volkstuintje heeft en daarmee ‘belanghebbende’ is.

In de samenvatting van het beleid beschrijft het gemeentebestuur te kiezen voor behoud van alle Amsterdamse volkstuinparken met een huurperiode voor 10 jaar, en onder voorwaarden nog eens 10 jaar. Die voorwaarden zijn o.a. meer toegankelijkheid, openbaarheid en bruikbaarheid voor meer Amsterdammers. B&W streven naar 20% openbaar gebied (de hele dag en jaarrond open) op de tuinparken. Daarnaast zou 20% van het gebied ingericht moeten worden voor “gezamenlijk gebruik door maatschappelijke partijen en bewonersverenigingen en collectieve tuinen”. B&W hebben in de aanloop naar dit beleid alleen gesproken met de 26 tuinparken die zijn aangesloten bij de Bond van Volkstuinders (BvV). Met de overige 13 tuinparken is geen overleg geweest.Zes insprekers hadden zich aangemeld. Die zagen een grotere openstelling (24/7) en collectieve tuinen niet zitten en zelfs een bedreiging vormen voor de sociale cohesie op de tuinparken. Ook hadden ze nog veel vragen bij de plannen, o.a. over wie het 20% openbare gebied gaat onderhouden? Het DB van Nieuw-West steunde de ideeën van B&W.

Dat gold ook voor GroenLinks dat bedenkingen had bij 20% collectieve tuinen.

Bij de stemming behaalden alle aanvullende adviezen van de fracties een meerderheid; het advies van het DB ‘unaniem’.