Buurtbudget 0meting na de schoonmaakactie.
Buurtbudget 0meting na de schoonmaakactie. (Foto: aangeleverd)

Plein 40-45, Schoonste Plein van Nederland, ja dat zal wel..

Jorine van Hooijdonk; Buurtbewoner en deelnemer buurt budgetplan 2019: Plein 40-45, Schoonste Plein van Nederland in 2020.

NIEUW-WEST - Ik zit in de groep burgers uit Slotermeer die eind vorig jaar met overdonderende meerderheid van de stemmen van bewoners, het buurtbudgetplan "Plein 40-45 Schoonste Plein in 2020" won. Het gaf aan hoeveel waarde we met z'n allen hechten aan het centrum van Slotermeer en hoe we ons ergeren en ronduit schamen voor de zooi die in grote vlokken, tot kniehoogte tegen terrassen op waait en de boomtakken van ongewenste versiering voorziet. Het waait ook nog eens bij de aangrenzende winkels naar binnen. Het Plein is namelijk speciaal "verwaaibaar". De wind komt en gaat, zuigt en blaast van alle kanten.

Plein 40-45 Schoonste Plein 2020

Op het Plein wordt, met uitzondering van maandag, markt gehouden. Daar komt het meeste zwerfafval vandaan. Maar, het aantal blikjes frisdrank en bier dat in de bloembakken of in het water van het haventje wordt gedumpt, de leftovers van snacks die op de grond worden gegooid, mag er ook wezen. Komt ook nog aan de beurt.

De markt

Jaren van goedbedoelende gemeenteprojecten achter ons. Iedere keer weer die carrousel van enquêtes over draagvlak en projecten katoenen tasjes. Een niet uitgevoerd, want raar besluit over een vangnet. En dan marktondernemers, die interessante ideeën en initiatieven voor duurzaamheid willen inzetten: het recycleren van hun kartonnen afval voor bruikbare doosjes en papieren verpakking, maar vastlopen op algemene regelgeving. Of de marktondernemers die het goed doen, maar niet worden gezien en gewaardeerd, omdat de vervuilers onder hen het voor het zeggen hebben. Geen daadwerkelijke handhaving, ruzie tussen ondernemers en de centrale marktautoriteit. Klaar zijn we met dat tot niets leidende gedoe. Iets anders proberen alsjeblieft. Nou graag dus en met opgewekte en doortastende zin.

In het zonnetje

Allereerst zijn we ons geliefde Plein in het zonnetje gaan zetten. Dat vinden we namelijk terecht. Het Plein is zoveel meer dan ergernis over troep. Het is niet alleen een plek waar gewinkeld wordt, maar ook ontmoet, opgetreden, gekletst en gespeeld op het fantastische "Tante Loekie" platform. Dus gingen we vroeg in het jaar, in regen en drup een prikactie doen met buren en marktbezoekers. Elkaar beter leren kennen. Ondanks het weer kregen we veel enthousiaste mee-doeners. Zo van "He he, gelukkig die aandacht van de buurt! Daarna haalden we positieve creativiteit naar boven in Slotermeer en schreven we een Pleinlied-wedstrijd uit. En wat een geweldige inzendingen kwamen daaruit! Binnenkort te horen via de speakers in het winkelcentrum.Vervolgens een wedstrijd voor de ontwikkeling van een Plein-shopper. Ook al zoveel talent hier! De marktbezoekers gaan de prototypes op handzaamheid beoordelen op vrijdag 18 september as. Op de markt, dus kom erbij! We staan er met een kraam.

Het stadsdeelbestuur ging de boer op bij de Stopera om een bestuursbesluit over een plastic verbod erdoor te krijgen.

Kennen we elkaar?

We hebben gemerkt, doordat we overal en met iedereen gingen babbelen, dat er niet veel contact is tussen de partijen die het Plein bevolken: de ondernemers van de winkels, de marktondernemers, de bewoners. Vooral de ondernemers op de markt voelen weinig binding met de buurt. Dat is vreemd toch? Als je elkaar beter leert kennen, wordt probleemoplossing en wederzijdse bijstand gemakkelijker. Wordt ook concreet aan gewerkt.Op 16 september as. Kun je zelf ook nog aan meedoen. Wel via de computer helaas, maar toch: 19.30u. tot 20.30u. De link is te vinden op facebookpagina van “Wij zijn Plein 40-45 -> toekomst Plein 40-45” met link: bit.ly/OMica.

Doen wat werkt

En dan... doorpakken graag. Want nogmaals, we vertegenwoordigen de mensen die hier wonen (en werken) en al jaren met de zooi opgescheept zitten. Het is geen rocket science. Gewoon elkaars belangen aan elkaar knopen en doen wat voor iedereen werkt!

Als eerste: de waaitasjes

De werkwijze van "THOMAS FRUIT". Deze marktondernemer op het Osdorperplein heeft al jaren geleden met groot succes het probleem van de rondslingerende tasjes en zakjes opgelost. En niet alleen vindt hij dit voor hem zelf als ondernemer prettiger en overzichtelijker werken, ook voor de klanten is het zoveel fijner. Onbegrijpelijk dat we dat niet voor alle groente -en fruit uitstalling bij ons in Slotermeer overnemen! Het werkt! Het is goedkoop! Het is een oplossing van een ondernemer zelf! Deze ondernemer verdient een medaille!

Hoe werkt het?

Heel simpel. Bij de kraam hangen geen zakjes, maar staat een stapeltje plastic teiltjes. Je neemt een teiltje. Doet daar in wat je wilt kopen en geeft het teiltje aan de marktkoopman/vrouw. Die weegt het af, doet het voor je in zakjes. Als je geen grote tas hebt meegenomen, doet hij/zij het voor je in een grotere tas. Opgelost! Doet men op de markt in Frankrijk ook trouwens. Ik vind het als klant zelf heerlijk. Niet meer dat gepruts met die stomme zakjes. En ik zit echt niet anders in elkaar dan de klanten op Plein 40-45.

Vrees voor klandizie

Ik heb begrepen dat de groente-kraamhouders op ons Plein 40-45 voor hun klandizie vrezen als ze geen tasjes voor de klant neerleggen of ophangen, omdat klanten ongeduldig zouden zijn en naar de concurrent gaan. Nieuwsflits. Wij zijn ongeduldig over die rondwaaiende tasjes zooi, ook als klant!. En als Slotermeerders stellen we ons nu niet meer op als bedeesde vragers: "wil je heel alsjeblieft?". Nee, we willen dat ieder zijn boterham goed kan verdienen, ook op de goedkoopste markt van de stad. Maar we willen ook een schoon plein. En dat kan samen. Zo niet, waarom zouden we je dan als ondernemers nog willen hebben op ons Plein? Belang lijkt me. Dus allemaal aan de methode Thomas Fruit graag. Geen "pilot met twee ondernemers-proberen-jammer-niks". Gelijk speelveld.

Gaan we dit met elkaar voor elkaar krijgen? Tuurlijk. En als je als klant geen grote tas hebt meegenomen, kun je binnenkort de Pleinshopper aanschaffen.


Wordt vervolgd...

Afbeelding