Groep omwonende komen samen om vuil in de buurt te bespreken.
Groep omwonende komen samen om vuil in de buurt te bespreken. (Foto: aangeleverd)

Gemeente luistert naar schone burger

AMSTERDAM - Op een regenachtige donderdag in september zijn de beelden van de vervuiling van het Sloterpark van de afgelopen zomer alweer bijna vervaagd. Niet bij een groep omwonenden die op deze avond samen kwam in de Ru Paré school in Overtoomseveld. Bij de gastheren Hans Krikke en Peik Suyling (Buurtwerkplaats) stonden ruim twintig in "vuil geïnteresseerden" op de zeepkist als oproerkraaiers om elkaar verhalen te vertellen uit eigen ervaring.

Op de zeepkist

Jasper vertelde over het Koffiehuis in de Haarlemmerstraat, waar mensen komen die nergens welkom zijn. Zijn veegploeg "De Haarlemmer Helden" maakt viermaal per week de buurt schoon. Jorine beschreef haar "lijdensweg" om extra afvalbakken op het Sloterstrand te realiseren. Nico bood aan om een platform voor onderling contact op te zetten. Jan vertelde hoe hij een doppenbak bij de rotonde aan de Slotermeerlaan voor elkaar kreeg en dat hij met zijn petitie over een schoon Sloterpark wel 1040 handtekeningen ophaalde. Roy regelde bezems en prikkers voor zijn wijk en Frans Paul vroeg aandacht voor de Heemtuin Sloterpark die als openbaar toilet gebruikt wordt. Zinzi vertelde over haar project Zero Mika dat zich richt op alternatieven voor de plastic zakjes op de markt Plein 40-45.

Woordkunstenaar Joost van Kersbergen sloot de bijdrage van de bewoners af met een poëtische samenvatting, waarin iedereen zich herkende.

Bewonersoplossingen

Hierna ontstond een levendige dialoog, waarin vooral het Sloterpark centraal stond. Nieuw-West is qua inwonersaantal de tiende stad van Nederland en het Sloterpark is één van de grootste stadsparken ter wereld. De dagrecreatie zal de komende jaren fors toenemen. De buurtbewoners weten wat er speelt en hebben al veel oplossingen aangedragen bij de gemeente. Ze hebben genoeg van het schouwen en (het wachten op) beleidsnotities. Zelf steken ze de handen uit de mouwen, maar ze verwachten ook actie van de gemeente. Erik Bobeldijk, lid dagelijks bestuur van Nieuw-West met de portefeuille groen, nam de kritiek ter harte en nodigde uit voor een gesprek over bewonersoplossingen voor de problemen in het Sloterpark. De dialoog wordt voortgezet op donderdag 1 oktober om 19:00 uur, met als doel om te komen tot een top 10 van bewonersoplossingen. Bobeldijk zal blij zijn, want bewoners van Nieuw-West gaan oplossingen aandragen; problemen heeft de gemeente al zat! Wie mee wil doen, kan een mail sturen naar h.krikke@sw-sl.nl. Wordt vervolgd.

Jan van der Borden