Mario van Dregt: Dezelfde straffen voor iedereen. (Foto: Cees Fisser)
Mario van Dregt: Dezelfde straffen voor iedereen. (Foto: Cees Fisser)

B&W willen het opsplitsen van woningen beperken

NIEUW-WEST - Het laatste onderwerp in de SDC-vergadering van 30 juni, was een verzoek van B&W aan alle SDC’s om te adviseren over wijzigingsvoorstellen voor de Huisvestingsverordening. B&W willen onder andere meer regels instellen voor vakantieverhuur. Ook willen B&W verbieden om eengezinswoningen met een oppervlak kleiner dan 200 vierkante meters op te splitsen in meerdere kleinere zelfstandige woningen. Eenzelfde ‘opsplitsverbod’ moet gaan gelden voor appartementen kleiner dan 100m2. Voor dit onderwerp hadden zich drie insprekers aangemeld.

Eind vorig jaar en begin dit jaar hadden bewoners in ons stadsdeel geageerd tegen de ‘verkamering’ van woningen: koopwoningen commercieel verhuren in de vorm van onzelfstandige kamers, met gemeenschappelijke keuken, douche en toilet.

Insprekers aan het woord

De eerste inspreker, de heer Lijbaart, maakte zich zorgen dat investeerders grotere eengezinswoningen en appartementen “wegkapen” zowel voor onzelfstandige kamerverhuur, als voor opsplitsen (verbouwen) tot kleinere zelfstandige woningen. “Stelletjes die met z’n tweeën in een kleine woning beginnen, kunnen geen kant op, als zij in de loop der jaren ook kinderen willen huisvesten. Ook drijft die commerciële belangstelling de koopprijs onnodig op. De gemeente zou het quotum voor verkamering moeten verlagen van 25% naar 10%.”

Esther Tienstra (Geuzenveld, Slotermeer, Sloterdijken; GroenLinks) dankte de inspreker, maar vroeg hem op grond waarvan het quotum naar 10% moet? Lijbaart antwoordde dat in zijn straat 2 van de 19 woningen (nog geen 10%) zijn verkamerd en dat dit al negatieve invloed heeft op de straat en de buurt. Gewone huizenkopers die er zelf willen wonen, komen niet meer aan bod, omdat investeerders overbieden. Hans van der Straeten (Slotervaart; VVD) zei dat zijn partij “van oudsher mogelijkheden voor investeerders wil openhouden, maar in dit geval – want we zijn tenslotte door de bewoners van Nieuw-West gekozen (!) – is de VVD vooral op de hand van de bewoners”. Mario van Dregt (De Aker, Sloten, Nieuw Sloten; 50Plus) en Mustapha Daher (De Aker, Sloten, Nieuw Sloten; PvdA) dankten de inspreker voor diens heldere betoog.

Inspreker mevrouw Van Schaik die in de wijk Oostoever woont, wil een verdere beperking van de verkamering, ook omdat de woningen volgens het bestemmingsplan bedoeld zijn voor gezinnen: “In onze wijk ontstaan er met deze nieuwe vergunningen 2 blokken van 3 geheel verkamerde woningen naast elkaar. Ik heb met 118 mede-wijkbewoners geageerd tegen deze vergunningen, wat het draagvlak aangeeft om het woningdelen aan te pakken. De huisvestingsverordening stelt wel eisen aan de geluidsisolatie binnenshuis, maar niet búitenshuis. Hierdoor treedt ’s avonds en ’s nachts geluidhinder vanuit tuinen op, omdat de leefstijl van kamerbewoners vaak anders is dan van gezinnen.” Alle fracties dankten Van Schaik voor haar inbreng.

De derde inspreker, de heer Verbeek, kon niet live inspreken. Hij had een schriftelijke reactie gestuurd. [Verbeek had hierover al in januari 2018 ingesproken; CF] Nu prees hij B&W in zijn schriftelijke reactie voor de voorgestelde beperking van ‘woningvorming’. Het opdelen van grote eengezinswoningen en appartementen naar kleine zelfstandige woningen wordt aan banden gelegd. Volgens Verbeek zou dit opdelen in Nieuw-West helemáál verboden moeten worden, omdat “de woningvoorraad van Nieuw-West een groot goed is; een destijds weloverwogen ontworpen diversiteit van rijtjeswoningen en flats, groot en klein.”

Aanvulling van DENK

Mohamed Alkaduhimi (Slotervaart; DENK) pleitte er (in een aangepast voorstel) voor, om het verbod om appartementen te mogen splitsen, te verhogen van “kleiner dan 100 m2” naar “kleiner dan 200m2”, net zoals bij eengezinswoningen. Dan blijven er meer eengezinswoningen en appartementen beschikbaar voor gezinnen.

Reactie DB

DB-lid voor Wonen, Ronald Mauer (D66), zei dat “de Huisvestingsverordening bedoeld is om ‘dingen onder voorwaarden mogelijk te maken’, en niet om ‘dingen te verbieden’.” Maar de Wethouder Wonen van de gemeente Amsterdam, Laurens Ivens (SP) komt nu toch met voorstellen tot tussentijdse aanpassing van die verordening – de beperking van de mogelijkheden tot woningsplitsing – om niet te hoeven wachten totdat een geheel nieuwe verordening is opgesteld. De keuze voor een grens van een oppervlak van 100m2 is een “politiek compromis”, aldus Mauer en hij volgt die lijn als DB’er (verlengd bestuur). “Maar ik kan mij voorstellen dat de SDC-leden iets verder willen gaan. […] Het maximum van 25% voor verkamering (1 op de 4 huizen) [in een straat of in een appartementengebouw; CF] is ook een politiek compromis in de Gemeenteraad.”

Partijen in de SDC

Esther Tienstra wilde wachten met een stemming over het B&W-voorstel om de mogelijkheid open te houden na het zomerreces (25 augustus) nog met aanvullende adviezen te komen. Wat de planning betreft, is daar tijd voor. De andere fracties in de SDC wilden wél op 30 juni over het B&W-voorstel stemmen. Op 25 augustus is er dan nog gelegenheid voor aanvullingen. Maar DENK wilde ook het eigen – gewijzigde – aanvulling (zie boven) in stemming brengen. Alleen de VVD had daar bezwaar tegen, omdat de wijziging pas tijdens de vergadering werd ingediend. SDC-voorzitter Anissa Bouhassani (Geuzenveld, Slotermeer, Sloterdijken; PvdA) wees de VVD erop dat zo’n wijziging geheel volgens de regels is. De andere partijen steunden de aanvulling van DENK.

VVD komt nu op voor de bewoners

Mario van Dregt merkte op bij het B&W-advies om herhaalde overtredingen (recidive) van professionele investeerders zwaarder te straffen, dat professionele investeerders daar onderuit zullen komen, door panden in te schrijven op de naam van familieleden. Hij pleitte voor dezelfde straffen voor iedereen. Alle partijen, met uitzondering van GroenLinks steunden Van Dregt.

Het advies van DENK is met algemene stemmen aangenomen. Datzelfde geldt voor het advies van het DB bij het voorstel van B&W.

Dankwoord

Anissa Bouhassani dankte de SDC en het DB voor de prettige samenwerking, ook via digitale vergaderingen. Verder wenste zij iedereen een fijne zomer toe: “blijf allemaal gezond, en graag tot 25 augustus”.