LHBT+’ers op de foto. (Foto: aangeleverd)
LHBT+’ers op de foto. (Foto: aangeleverd)

Vijf portretten van Amsterdamse LHBT+’ers

NIEUW WEST - Stadsdeel Nieuw-West presenteert een videoserie van vijf portretten van Amsterdamse LHBT+’ers die zich op een unieke manier inzetten voor de gemeenschap. Met de serie genaamd ‘Strijdlust’ vraagt het stadsdeel aandacht voor de acceptatie van Amsterdammers binnen en buiten het stadsdeel die nog steeds moeten strijden om geaccepteerd te worden.

“Met Strijdlust willen we als stadsdeel een statement maken dat iedereen het recht heeft om zichzelf te zijn. De realiteit is dat niet iedereen zich veilig en vrij voelt in Nieuw-West om dit te doen”, stelt stadsdeelvoorzitter Emre Ünver.

De serie bestaat uit vijf video’s die in de week van 27 juli t/m 31 juli individueel online getoond worden via de social media kanalen van stadsdeel Nieuw-West en via online queer magazine Expreszo.

Hoofdredacteur Rocher Koendjbiharie: “Onze gemeenschap is ongelofelijk divers, dat laten de mensen in de videos zien. Ieder mens is zo ongelofelijk complex met zoveel identiteiten, en dat is zeker het geval in onze gemeenschap. Deze identiteiten kunnen elkaar ook nog eens kruisen wat soms kan leiden tot meer druk. ‘Strijdlust’ laat zien dat er niet een strijd gestreden wordt en dat de gemeenschap van ons allemaal is.”

Nanoah Struik

De 20-jarige Nanoah Struik is non-binair. Ze accepteert de aanspreekvorm ‘zij’, maar eigenlijk voelt ze zich geen man of vrouw. In 2019 was Nanoah de tweede Nederlander die na een gerechtelijke procedure een X in haar paspoort kreeg op de plek waar normaalgesproken het gender staat.

Kristianus van der Waag

Kristianus is bijna 70 en heeft al zijn hele leven een hekel aan hokjes. Als hij er dan toch één zou moeten kiezen, dan maar het brede hokje ‘queer’. Hij is een graag geziene gast in het Amsterdamse uitgaansleven en treed op als danser en model.

Said Zankoua

In mei van dit jaar overleed de 30-jarige Said Zankoua. Als Nederlandse homo van Marokkaanse afkomst was hij verscheurd tussen twee werelden die maar niet bij elkaar wilden komen.

De Prisma Groep

Stichting Prisma Groep is een organisatie voor biculturele LHBT+’ers, waaronder vluchtelingen en mensen met allerlei religieuze overtuigingen. Oprichter Isjed, een Nederlandse moslim en transvrouw van Pakistaanse afkomst, en vrijwilliger Alexandra, een Mexicaanse transvrouw die naar Nederland vluchtte, geven een inkijkje in de activiteiten van de stichting.

Naomie Pieter

Naomie Pieter zet zich onvermoeibaar in voor de zwarte LHBT+ gemeenschap. 25 juli organiseert Naomie de eerste Black Pride van ons land: een protestmars vanaf het Oosterpark tot aan de Dam.