Een bloemenzee bij de Pelgrimskerk: indrukwekkend eerbetoon voor Bas van Wijk.
Een bloemenzee bij de Pelgrimskerk: indrukwekkend eerbetoon voor Bas van Wijk. (Foto: aangeleverd)

Witte bloemenzee bij Pelgrimskerk

Anja Maas

BADHOEVEDORP - Het was met recht een stille tocht, vrijdag 14 augustus, toen Badhoevedorp afscheid nam van de 24-jarige Bas van Wijk, zoveelste slachtoffer van zinloos geweld. Vanaf de start bij voetbalvereniging Pancratius, waar Bas bij de jeugd enthousiast had gevoetbald, tot het moment dat de stoet daar weer terugkeerde, was het inderdaad doodstil. Die stilte was echter een schreeuw om aandacht. Aandacht voor het feit dat een volkomen onschuldig mens een week eerder werd vermoord. “Zomaar. Op klaarlichte dag. Tijdens een zomers uitje. Omdat hij tussenbeide kwam toen hij zag dat er iemand bestolen werd. Dat kan kennelijk allemaal tegenwoordig. Wat gebeurt hier allemaal?”

Dag Bas! Afscheid in stijl en met respect

Een stille toch prima

De mensen die mee liepen hadden gehoor gegeven aan de oproep van de familie: een stille tocht prima, maar geen spandoeken, geen politiek, geen toespraken. Alleen familie en naaste vrienden. Gekleed in witte T-shirts, sommige met de opdruk Onze Held, en met witte bloemen in hun hand zorgden de deelnemers voor een indrukwekkend lint dat zich bewoog in de richting van de Pelgrimskerk. Daar lag Bas in de rouwsuite naast de kerk opgebaard.


Geen politieke gedachten

Voorop liepen 3 burgemeesters: Femke Halsema van Amsterdam, de stad waar de moord plaats had gevonden, Jos Wienen van Haarlem, de plaats waar Bas de laatste jaren woonde en Marianne Schuurmans van Haarlemmermeer, waaronder Badhoevedorp valt. De verwijzing naar hun politieke partijen – resp. Groen Links, CDA en VVD – zorgde ongetwijfeld bij iedereen voor ‘politieke’ gedachten. Of mensen nu meeliepen, langs de kant stonden in de erehaag of op afstand van alles hadden kennisgenomen, iedereen vroeg zich ongetwijfeld af waarom de politiek nu wel even kon worden vergeten en waarom het toch maar niet lukt om nu eens eensgezind met echte maatregelen te komen. Zodat het niet bij een statement blijft, maar er echt iets kan worden aangepakt.

Bloemenzee

Alle bloemen werden neergelegd bij de Pelgrimskerk en daar ontstond een ware bloemenzee. Daarna keerde de stoet terug bij Pancartius. Het was een indrukwekkend eerbetoon. Badhoevedorp liet op vrijdag 14 augustus zien dat het één is en was er die avond als dorp voor Bas.

De politie kon kort daarna bekend maken dat er enkele verdachten waren opgepakt vanwege hun betrokkenheid bij de moord op Bas. Inmiddels lijkt een van hen te hebben bekend dat hij op hem heeft geschoten.