Deel van het schetsontwerp Sloterplas Oost.
Deel van het schetsontwerp Sloterplas Oost. (Bron: Ingenieursbureau Amsterdam)

Vaststellen ontwerp oeverzone Sloterpark Oost

NIEUW-WEST - Het Dagelijks Bestuur (DB) vraagt 25 augustus, op de eerste vergadering van de Stadsdeelcommissie (SDC) na het zomerreces, instemming over een gewijzigd ontwerp voor de oeverzone Sloterpark Oost. De wijzigingen zijn: toevoegen van één paddenpoel in plaats van twee; wijzigen locatie en afmetingen van twee steigers; toevoegen van een tewaterlaatplaats.

Ontwikkelingen Oostover

In 2011 heeft het Stadsbestuur van Amsterdam het Sloterpark opgewaardeerd tot een stadspark dat aantrekkelijk is voor meer Amsterdammers. Dit is vastgelegd in de Structuurvisie Amsterdam. In het stuk waarmee het DB het onderwerp inleidt bij de SDC staat hierover: “De gemeente Amsterdam wil het Sloterpark aantrekkelijker maken voor meer Amsterdammers. Een nieuwe inrichting in Sloterpark Oost draagt bij aan deze ambitie.

Op 14 maart 2018 heeft het Algemeen Bestuur van Stadsdeel Nieuw-West het inrichtingsplan Sloterpark Oost vastgesteld. Daarbij is de voorwaarde meegegeven dat het plan zou worden uitgewerkt in nauw overleg met de omgeving. Voor de oeverzone is dat gebeurd samen met een aantal betrokkenen uit de omgeving, die zitting hebben in de begeleidingsgroep Oost. Op verzoek van die begeleidingsgroep is het ontwerp op een aantal punten gewijzigd, waarmee draagvlak bestaat voor dit ontwerp. Onderdeel van de oeverzone is de aanleg van een ecologische oever, een paddenpoel en twee nieuwe steigers langs de Sloterplas.” Ook wordt een botenhelling aangelegd.

De uitwerking van de oeverzone wordt ter goedkeuring aan het Stadsdeelbestuur voorgelegd. Dit besluit markeert de afronding van het participatietraject over het ontwerp van dit deelgebied. Daarmee kan gestart worden met de voorbereiding voor de uitvoering.

Verbeterd ontwerp

Het ontwerp oeverzone kenmerkt zich door versterking van de ecologische kwaliteit langs de oever van de Sloterplas en Christoffel Plantijngracht (onderdeel Natuurnetwerk Nederland, NNN). De beleving van het water wordt versterkt door toevoeging en uitbreiding van de recreatieve voorzieningen. In de afbeelding is een overzicht van de planonderdelen van het ontwerp oeverzone opgenomen. Voor de uitvoering wordt een aantal bomen verplaatst. Er worden geen bomen gekapt.

Voorzieningen

In de oeverzone worden de volgende voorzieningen aangelegd: nieuw lage bastion met zitbank; tewaterlaatplaats direct op de Sloterplas; opgeknapte informele zitplek ter hoogte van het zuidelijke vogeleiland; hersteld metselwerk en schilderwerk hoge bastion; nieuwe bruggen naar het Watersporteiland; ter vervanging van de twee bestaande steigers aan de oostzijde van de Sloterplas komen twee nieuwe steigers, met de volgende kenmerken: de ene 3m x 2,5m en de andere 10m x 5m, deels ‘zwevend’ over het riet. De steigers zijn eventueel in de toekomst te verplaatsen of in grootte aan te passen.

Agenda SDC

De gehele agenda van de SDC en de bijbehorende stukken zijn te vinden op: https://nieuw-west.notubiz.nl.

De Legenda