Hans van der Straeten (videobeeld): “Flexibeler omgaan met vergaderdata!””
Hans van der Straeten (videobeeld): “Flexibeler omgaan met vergaderdata!”” (Foto: Aangeleverd)

Patsergedrag aanpakken

Uit de Stadsdeelcommissie

CeesFisser@Westerpost.nl

Dinsdagavond 30 juni was er een extra SDC-vergadering. Bij de ‘Mededelingen’ liet Ronald Mauer (D66), DB-lid voor Wonen, weten dat de SDC het agendapunt ‘Investeringsnota Nieuwenhuysenbuurt’ helaas nog niet kan behandelen, wegens zienswijzen van de Bewonerscommissie.

Die zienswijzen, onder andere over parkeerruimte en bouwhoogte, hebben geleid tot wijzigingen in de nota. Zo is bijvoorbeeld in overleg met Woningcorporatie Alliantie met behoud van het aantal te bouwen woningen, nu een lagere bouwhoogte overeengekomen. Maar omdat de Bewonerscommissie toch nog ontevreden is, gaat Mauer nog met die commissie spreken.

Onze SDC is al 4 weken met reces. Door omstandigheden nu alsnog een eerste impressie van de extra vergadering op 30 juni 2020.

Mohamed Alkaduhimi (Slotervaart; DENK) zei verbaasd te zijn dat zo’n belangrijke nota – die al uit april 2020 dateert – in een ‘ingelaste SDC-vergadering’ geagendeerd was. Hij wilde het agendapunt nu wél behandelen. Esther Tienstra (Geuzenveld, Slotermeer, Sloterdijk; GroenLinks) was het juist met Mauer eens, dat eerst de discussie met de bewoners gevoerd moet worden, mits het onderwerp daarna terugkomt in een volgende SDC-vergadering. Mauer: “Vanzelfsprekend!” De VVD, 50Plus en de PvdA steunden de aanpak van Mauer, die niet zo gauw een verklaring had waarom het onderwerp nu pas op de agenda gekomen is. Hij zal de SDC hierover schriftelijk informeren.

Patsergedrag Tussen Meer

De voorzitter van het DB, Emre Ünver (GroenLinks) kon melden dat Nieuw-West een project start om woninginbraak in Geuzenveld en De Punt te voorkómen. Ook zal het stadsdeel maatregelen nemen om het patsergedrag door jonge motorrijders en autobestuurders op Tussen Meer tegen te gaan. Dit betreft onder andere het afsluiten (op vrijdag, zaterdag, zondag) van oversteekmogelijkheden bij de Wolbrantskerkweg en de Hoekenesgracht, én een keerverbod op Tussen Meer bij het Osdorpplein. Ünver zei toe om de aanpak van “dit soort tuig” te evalueren. Alle politieke partijen juichten deze maatregelen toe, maar lieten dat pas blijken nadat Ünver er specifiek om gevraagd had… DB-lid Openbare Ruimte, Erik Bobeldijk (SP) herhaalde zijn opmerkingen van de week ervoor, dat de gemeente veel extra werk heeft aan het afvoeren van de enorme hoeveelheden afval die in Coronatijd wekelijks aangeboden worden.

VVD vergaderde onder protest

Hans van der Straeten (Slotervaart; VVD) had een ‘ongevraagd advies’ ingediend over het aantal SDC-vergaderingen per maand. Hij zei “dat zijn fractie op 30 juni ‘onder protest’ vergaderde. Het college komt elk jaar op de valreep nog met onderwerpen, waarover de SDC op bijna onmogelijke termijn B&W moet adviseren. […] Wij vinden dat de SDC zelf over de agendering van onze vergaderingen gaan en vinden het dus onacceptabel dat de door de SDC voorgestelde vergadering op 1 of 2 juli geen doorgang kan vinden, vooral vanwege een financieel motief.” [SDC-leden ontvangen € 350 per bijgewoonde vergadering, met een maximum van € 700 per maand. De vergadering van 30 juni was de derde, die maand. En tijdens het zomerreces van de gemeenteraad (juli) is er voor SDC-leden geen vergoeding; CF]Ünver vroeg de VVD te wachten met het behandelen van dit ongevraagde advies, omdat hij eerst “wil nagaan wat de beste route is om het verzoek bij B&W en de Gemeenteraad te laten landen”. Pieter Nijhof (Osdorp, GroenLinks) was het eens met de VVD om dit onderwerp aan te kaarten, maar steunde ook het idee van Ünver om eerst na te gaan wat de beste weg is. Ook wilde Nijhof afstemming met andere stadsdelen. Mario van Dregt (De Aker, Sloten, Nieuw Sloten; 50Plus) sloot zich daarbij aan. DENK zou wél graag willen stemmen.Na nog wat heen-en-weer gepraat en een korte schorsing zag ook Van der Straeten in, dat er meer tijd en overleg met andere stadsdelen nodig is. Hij wil het onderwerp in augustus in de Agendacommissie inbrengen voor het beste vervolgtraject.

Foodtruck terug op Sierplein

Inspreekster mevrouw Van den Elshout pleitte voor een versoepeling van de coronamaatregelen tijdens de markt op het Sierplein. Zij heeft een foodtruck, maar mag daarmee nu niet op de markt staan. DB-lid voor Economische Zaken, Ronald Mauer legde uit, dat bij de start van de coronamaatregelen besloten is dat voedselmarkten open mochten blijven omdat ze voorzien in de eerste levensbehoeften. Niet noodzakelijke onderdelen, zoals “gemaks-eten” (koffie, friet, stroopwafels e.d.) werd niet toegestaan. Maar nu panden met horeca weer open mogen, snapte Mauer niet, waarom foodtrucks nog verboden zijn. Hij zou dit in een Bestuurlijk Overleg met de Amsterdamse wethouder Economische Zaken, Victor Everhardt aankaarten. Vooruitlopen op verruiming van het beleid van de gemeente Amsterdam, zoals Mario van Dregt bepleitte, is niet aan de orde. Mohamed Alkaduhimi pleitte voor meer aandacht voor de gevolgen van de coronamaatregelen bij standhouders op markten. Als de horeca weer terrassen mag openen? Dan ook de ondernemers op markten!

Esther Tienstra: “Eerst overleg met bewoners, daarna met de Stadsdeelcommissie