TalentenFabriek
TalentenFabriek (Foto: Liesbeth Dingemans)

TalentenFabriek halverwege

Sinds het begin van de zomervakantie vindt er een TalentenFabriek plaats in cultureel buurtcentrum Ru Paré. Zes weken lang, vier dagen per week is er activiteitenprogramma gericht op talentontwikkeling van kinderen uit Slotervaart. Veel kinderen hebben de afgelopen weken meegedaan en nieuwe talenten ontdekt en ontwikkeld. Van alles heeft er plaatsgevonden: van circus tot acteren, schaken, kickboxen, fotografie, sport, voedsel en duurzaamheid, kinderrechten en een uitstapje naar de Hermitage. Noem maar op. Verder is er natuurlijk het kinderperscentrum van ChildPress Nederland waardoor kinderreporters zo af en toe ook buurtbewoners interviewen met camera en microfoon.

Nog ruimte voor kinderen om zich op te geven

De eerste drie weken zitten er ondertussen op maar voor de resterende weken zijn er nog plekken over voor kinderen. De TalentenFabriek is voor kinderen die volgend jaar in groep 6-8 mogen beginnen en deelname=gratis. Aanmelden kan door te mailen naar r.hooiveld@sw-sl.nl of stuur een berichtje naar 0623713693

De Talentenfabriek richt zich op het ontwikkelen van talent, het stimuleren van kunst- en cultuurbeleving, prikkelen van nieuwsgierigheid en het stimuleren van zelfvertrouwen van leerlingen. Hiermee is de Talentenfabriek een bijdrage tegen de kansenongelijkheid die vooral kinderen in Amsterdam Nieuw-West raakt – waar veel kinderen opgroeien in armoede en sociale problemen. Deze problematiek is alleen maar erger geworden door de coronacrisis. Vooral deze kinderen hebben het hard nodig om extra ondersteund te worden in het ontplooien en ontdekken van hun talenten. Bovendien is het een aanvulling op reeds bestaande zomerscholen die zich specifiek richten op het inhalen van onderwijsachterstanden.

Stimuleren van talent door inzet vanuit de buurt

Wat het initiatief bijzonder maakt en anders dan de zomerscholen, is de inzet vanuit de buurt. Door een duurzame samenwerking tussen scholen, de buurt, ouders en maatschappelijke partners te realiseren, wordt kennis uit de wijk benut om kinderen te stimuleren na te denken over hun talenten en mogelijkheden voor hun toekomst. De buurtinitiatieven zijn divers. Het programma wordt ingevuld door o.a. Stichting voor Kennis en Sociale Cohesie, Mocca Amsterdam, Mad Science, Droomwevers, Zid Theater, Energie coöperatie Westerlicht, de Kaskantine, stichting Move, Project Paspoort, Cafe Flink, Wonderwel, Amsterdam Art De Appel, Olympia Circus, Young New West, Cluppi en nog veel meer.

Hoe is dit idee ontstaan?

Eind vorig jaar sloten zestien basisscholen in Nieuw-West een week lang hun deuren in protest tegen het lerarentekort. In die week opende de Ru Paré Community een week lang haar deuren voor kinderen uit de buurt. In solidariteit werd er een week lang een alternatief lesprogramma georganiseerd dat werd samengesteld in samenwerking met verschillende partners en sympathisanten uit de buurt. Geïnspireerd door de ‘Week van de Onderwijskwaliteit’ in december 2019 zijn basisscholen de Toekomst, de 7e Montessori en de Johan Huizingaschool (onderdeel van Stichting Westelijke Tuinsteden) samen met de Ru Paré Community (Stichting Samenwonen-Samenleven) en ChildPress de pilot ‘Samen Leren in de Wijk’ begonnen. Het doel is het creëren van een leer- en leefomgeving met maximale ontwikkelingsmogelijkheden voor kinderen in de wijk.

ChildPress

Door ChildPress wordt er een perscentrum ingericht, waar de kinderen bezig zijn als reporter en magazines maken. Ru Paré / Huis v/d Wijk Slotervaart (Chris Lebeaustraat 4, 1062 DC Amsterdam)