Burgemeester Marianne Schuurmans heeft het druk met vuurwerk, jeugdoverlast, lachgas, drugscriminaliteit en bodycams voor de gemeentelijke handhavers.
Burgemeester Marianne Schuurmans heeft het druk met vuurwerk, jeugdoverlast, lachgas, drugscriminaliteit en bodycams voor de gemeentelijke handhavers. (Foto: Pr )

Burgemeester Haarlemmermeer vertelt over topdrukte

HAARLEMMERMEER - Vuurwerk, jeugdoverlast, lachgas, drugscriminaliteit en bodycams voor de gemeentelijke handhavers. Het zijn allemaal items waarmee burgemeester Marianne Schuurmans, zo laat de gemeente Haarlemmermeer op de website weten. De politie, jongerenwerkers en de gemeentelijke toezichthouders hebben het al tijden razend druk en dat blijft waarschijnlijk voorlopig ook zo.

Een extra probleem daarbij is dat het steeds ingewikkelder wordt om voldoende capaciteit op straat te hebben, zegt de burgemeester. Want corona eist ook zijn tol bij de politie, jongerenwerkers, straatcoaches en toezichthouders. “Als er één besmet is, kan er zo een team van acht mensen wegvallen vanwege quarantaine.”

Eèn vuurwerkvrije zone

Haarlemmermeer wacht, als het goed is, net als de rest van Nederland een vuurwerkloze jaarwisseling nu de regering op hevig aandringen van de medewerkers van de zorg en de hulpverlening een vuurwerkverbod heeft ingesteld. “Ziekenhuizen zitten niet te wachten op nog meer patiënten in coronatijd”, aldus de burgemeester. Voor Haarlemmermeer betekent het landelijk verbod dat er dit jaar geen vuurwerkvrije zones hoeven te worden aangevraagd en ingesteld. “Haarlemmermeer is één grote vuurwerkvrije zone”, zegt de burgemeester. Alleen fop- en schertsvuurwerk oftewel ‘plofjes voor kinderen en sterretjes’ zijn toegestaan.

Carbid

Carbid schieten valt niet onder vuurwerk, legt burgemeester Schuurmans uit. “Maar het wordt wel als alternatief voor het verboden vuurwerk gezien.” Het is aan de lokale overheid om te bepalen of dit is toegestaan of niet. Landelijk loopt hierover een discussie. Burgemeester Marianne Schuurmans: “Wij wachten de uitkomst hiervan af. Begin december wordt hierover meer duidelijkheid verwacht. Als we het toestaan dan moet in afgelegen gebieden en door deskundigen gebeuren.”

Jeugdoverlast

Jeugdoverlast heeft in de huidige coronaperiode een enorme vlucht genomen, merkt burgemeester Schuurmans. Sinds april zijn er drie keer zo veel meldingen. Het is vooral dikwijls bal in Badhoevedorp, Floriande, Zwanenburg, Getsewoud en in het centrum van Hoofddorp.

Ter relativering merkt ze op dat jongerenoverlast van alle tijden is en geen typisch Haarlemmermeers verschijnsel. Dat er nu meer jeugdoverlast wordt ervaren, komt doordat veel mensen dag en nacht thuis zijn en de lontjes steeds korter worden. “Bij zowel jongeren als omwonenden.”

Storend gedrag

Maar wat ze geenszins wenst te relativeren is dat er ook jongeren grenzen overschrijden met drugs- en alcoholgebruik, met eieren en fruit gooien naar bussen, huizen en mensen, met intimiderend gedrag naar andere, vaak oudere inwoners, of naar winkelpersoneel. “Dat is geen overlast, dat is méér dan storend gedrag waarmee we de kranten halen en waardoor mensen zich niet meer veilig voelen.”

“We zitten daar bovenop”, zegt ze. “Want corona mag nooit een excuus zijn voor dergelijk gedrag.” Politie, jongerenwerk en handhavers trekken samen op tegen jongerenoverlast. Dat gebeurt preventief. Straatcoaches en jongerenwerkers maar ook de politie spreken jongeren aan, geven voorlichting en gaan ook op huisbezoek om met de ouders te praten. “Die schrikken daar behoorlijk van want ze hebben geen idee wat hun kinderen doen als ze zich kapot vervelen.”

Huisbezoek

Als jongeren over de schreef gaan dan worden bekeuringen uitgedeeld of worden ze naar Bureau Halt gestuurd voor een taakstraf. Ook dan volgen er huisbezoeken. “Want we spreken ook de ouders aan op het gedrag van hun kinderen.” En er wordt nagegaan wat goede plekken zijn voor JOP’s. “Hangen de jongeren wel op de goede plekken?”, is daarbij de hamvraag.

Lachgas

Burgemeester Marianne Schuurmans zet haar kruistocht tegen lachgas dezer dagen onverdroten voort. Per 1 januari, heeft de regering aangekondigd, komt er een lachgasverbod en tot die tijd wil ze met een zogenoemd aanwijzingsbesluit verkoop en gebruik aanpakken. De lijst met openbare plekken waar lachgas in Haarlemmermeer strafbaar is, is lang. Het liefst zou ze heel Haarlemmermeer erop zetten maar dat kan en mag niet. Het gaat om tal van plekken in onder meer Hoofddorp, Lijnden, Badhoevedorp, Nieuw-Vennep, Rijsenhout en Lisserbroek. Wie toch lachgasregels overtreedt loopt het risico op een gevangenisstraf van maximaal drie maanden of een geldboete van maximaal 4.350 euro.

Dat de burgemeester zo verbeten is als het om lachgas gaat, is omdat gebruik van het spul slecht is voor je gezondheid. En omdat het verslavend is. Je longen kunnen ervan bevriezen waardoor je stikt. Ook kan een tekort aan vitamine B12 optreden en

Lees verder op pag. 5