Burgemeester vertelt over topdrukte

Vervolg van voorpag.

zelfs een dwarslaesie behoort tot de mogelijkheden.

Ook de strijd tegen georganiseerde drugscriminaliteit gaat in coronatijd gewoon door, zegt burgemeester Marianne Schuurmans. De drijfveer verwoordt ze als volgt: "Het kan wat mij betreft niet zo zijn dat iemand die op een legale manier zijn geld verdient en daarover belasting betaalt, moet toezien hoe een ander alle regels aan zijn laars lapt, met alle risico's voor omwonenden en het milieu, daar fors geld aan verdient en daar ook nog eens mee weg komt.”

Met een nieuw convenant met politie, gemeente, openbaar ministerie, energienetbeheerder Liander, drinkwaterbedrijf PWN en woningcorporaties wordt een bredere informatie-uitwisseling dan bij het hennepconvenant mogelijk. Nu kunnen ook andere vormen van drugscriminaliteit worden aangepakt. “Een tip van de energienetbeheerder of het waterbedrijf over buitenissig verbruik, kan leiden tot de opsporing van drugscriminelen. De rechter vindt het in orde dat al deze partijen informatie uitwisselen zodat we niet hoeven meemaken dat een drugscrimineel door een vormfout op het gebied van privacyregels alsnog vrijuit gaat.”

Over de proef met bodycams voor de gemeentelijke toezichthouders kan de burgemeester nog geen uitsluitsel geven. De proef, halverwege dit jaar begonnen, duurt nog tot 1 januari 2021 en wordt medio december geëvalueerd. Wel hoort ze van haar mensen ‘overwegend positieve geluiden'. Wellicht dat de bodycams een blijvertje worden.