Het nieuwe dorpshuis plus sporthal in Zwanenburg.
Het nieuwe dorpshuis plus sporthal in Zwanenburg. (Foto: Jur Engelchor )

Euforie rond dorpshuis en sporthal Zwanenburg-Halfweg is groot

ZWANENBURG/HALFWEG – De opening van het nieuwe dorpshuis van Zwanenburg en Halfweg is twee keer uitgesteld vanwege corona. Maar dat maakt Zwanenburg en Halfweg niet minder blij met het nieuwe dorpshuis plus sporthal. Wethouder Marjolein Steffens-van de Water laat dat blijken tijdens een gesprek via computerschermen met een aantal hoofdrolspelers.

Suzanne van Houweninge van Stichting Zwanenburg-Halfweg, verzorgt sportactiviteiten voor onder anderen jonge kinderen. Zij zegt: “Gebruikers van de sporthal zijn ontzettend blij met alles wat er staat. Alles is mooi en nieuw. Veel elektrisch bedienbaar. Ik was een beetje bang dat jonge kinderen zouden ‘verzuipen’ in die grote hal maar dat is niet het geval. Ze beleven extra veel lol aan alle extra’s die ik ze kan bieden.”

“Gebruikers van de sporthal zijn ontzettend blij met alles wat er staat"

Positief

Peter Vreeswijk, voorzitter van de dorpsraad Zwanenburg-Halfweg: “Negenennegentig procent van de reacties is positief. Ik merk ook dat doordat er zo veel gebruik van wordt gemaakt de contacten van de bewoners hechter worden.”

Ray de Haan van de Stichting Zwanenburg-Halfweg, die zich vooral bezighoudt met de financiën, zegt: “Als Zwanenburger ben ik echt trots. En iedereen om me heen is dat ook.”

"We zijn er inmiddels echt klaar voor om helemaal los te gaan maar dat kan dus niet"

Schiphol

De grootste frustratie in het ‘’rare openingsjaar”, zo zegt voorzitter Wim Hut van de stichting Zwanenburg-Halfweg, is ‘dat we nu draaien met én de handrem én de voetrem erop.’ “Eerst dacht ik stiekem: door corona kunnen we lekker langzaam op gang komen. Maar we zijn er inmiddels echt klaar voor om helemaal los te gaan maar dat kan dus niet.” Allen geven aan dat het soms best verwarrend is als er nieuwe maatregelen komen of dat ze worden aangescherpt of versoepeld. “Wat kan nu wel, wat kan nu niet. Dat is niet altijd eenduidig. Plots zijn er dan weer uitzonderingen in positieve of negatieve zin. Dat is erg lastig in onze communicatie naar de klanten. Als dan vervolgens de Tweede Kamer weer een ander signaal afgeeft, hebben wij zelf ook meer vraagtekens dan antwoorden.”

Voorstellen

Wethouder Marjolein Steffens-van de Water kan zich dat allemaal levendig voorstellen. “Voor ons is de noodverordening leidend. En die speelt niet direct in op wat in het parlement wordt gezegd. Ik kan niet beloven dat jullie nooit meer last hebben van verwarring. Maar laten we de lijntjes kort houden.”

In 2021 alsnog een openingsfeest

Openingsfeest

Ze zijn het er allemaal over eens om in 2021 alsnog dat grootste en meeslepende openingsfeest te vieren. Keiharde toezeggingen of uitspraken hierover kunnen niet worden gedaan in deze onzekere tijden. Maar stel je voor dat de situatie in juni, als ook het plein volgens planning is heringericht en de weersomstandigheden gunstig zijn en er veel bewoners op de been zijn. Afgesproken wordt wel dat als die kans zich voordoet deze met handen en voeten wordt aangegrepen.