De Amsterdamse Haven komt krap te zitten als de gemeente de nieuwe woonwijk Haven-Stad gaat bouwen.
De Amsterdamse Haven komt krap te zitten als de gemeente de nieuwe woonwijk Haven-Stad gaat bouwen. (Foto: Pixabay )

Mogelijk breidt Amsterdamse haven uit naar Houtrakpolder

AMSTERDAM/HAARLEMMERMEER – De Amsterdamse haven heeft zijn oog laten vallen op de Houtrakpolder om uit te breiden. Als de haven binnen de ring A10 moet plaatsmaken voor de nieuwe wijk Haven-Stad kan het naar het groen in buurgemeente Haarlemmermeer uitwijken.

De gemeente Amsterdam wil tot 2050 40.000 tot 70.000 woningen bouwen in de nieuwe wijk. Voor de in het havengebied bedrijven is het dan onvermijdelijk dat de haven uitbreidt naar de Houtrakpolder, het groen tussen de haven en recreatiegebied Spaarnwoude.

In gedrang

Zeven jaar geleden zijn daar al afspraken over gemaakt met de hele regio. Als de haven binnen de gemeente Amsterdam in het gedrang komt, kan de haven volgens die afspraken uitbreiden naar de noordelijke helft van de Houtrakpolder. Het onderwerp kwam onlangs aan de orde in het jaarlijkse Havendebat van vakblad Nieuwsblad Transport.

Tijdens dat debat kwam aan de orde dat In de Visie Noordzeekanaalgebied staat dat de Houtrakpolder dan één van de opties is. Havendirecteur Koen Overtoom refereerde dat als die afspraken toen niet waren gemaakt, dat de nieuwe zeesluis die nu wordt gebouwd bij IJmuiden er volgens hem nooit was gekomen.

Circulaire economie

Ook volgens ondernemersvereniging Oram is er zelfs ‘geen enkele twijfel’ dat de haven op de lange termijn uitbreidt naar de Houtrakpolder. Het zou een logisch gevolg zijn van de woningbouwplannen, maar ook van de verduurzaming van de Amsterdamse haven. De haven heeft op den duur zeker 20 procent meer terrein nodig voor de overgang op duurzame energie en een circulaire economie die van afval weer grondstoffen maakt.

De gemeente Haarlemmermeer heeft er natuurlijk ook een rol in. In een Omgevingsvisie keerde Haarlemmermeer zich eerder dit jaar al tegen de mogelijkheid dat de Houtrakpolder wordt ingenomen door de haven.

Voorwaarden

De Amsterdamse wethouder van Economische Zaken Victor Everhardt onderschreef in het Havendebat eveneens de afspraken met de regio over de Houtrakpolder in het debat. Maar volgens hem zijn er voorwaarden verbonden aan de opoffering van het groen. De haven moet op eigen terrein wel eerst alle mogelijkheden hebben benut om haar huidige bedrijventerreinen intensiever te gebruiken. Volgens de wethouder kan de haven nog tientallen jaren vooruit binnen de gemeentegrenzen van Amsterdam.

Voor planoloog en lector aan de Fontys Hogescholen Cees-Jan Pen is er geen twijfel dat de haven op den duur krap komt te zitten. Vooral het hergebruik van materialen voor een duurzamere, circulaire economie zal veel meer opslagruimte vergen, zei hij bij het Havendebat.

Cruciaal

Ook binnen de gemeenteraad wordt uiteenlopend gedacht over de noodzaak om de haven uit te breiden naar de Houtrakpolder. VVD en CDA vinden het belangrijk dat er duidelijkheid komt voor de haven. “De ruimte is rap aan het opraken,” zei CDA-raadslid Diederik Boomsma. VVD-raadslid Hala Naoum Néhmé noemde de Houtrakpolder cruciaal.

GroenLinks vindt dat er nog genoeg ruimte is binnen de haven. GroenLinks raadslid Jasper Groen denkt bijvoorbeeld aan de overslagterreinen die vrijkomen als de haven per 2030 stopt met de overslag van steenkool, zoals afgesproken. Hij wil de Houtrakpolder niet in.