De smienten, gewoon in de Inlaagpolder.
De smienten, gewoon in de Inlaagpolder. (Foto: Peter Vreeswijk )

Honderden smienten in Inlaagpolder

HAARLEMMERMEER - Fotograaf Peter Vreeswijk is fervent vogelspotter. Afgelopen weekend was hij in de Inlaagpolder, vlakbij Spaarndam. Daar zag hij op een plas honderden smienten.

Smienten komen in de zomer voor in Noord-Scandinavië en Siberië. Ze broeden maar schaars in Nederland. In het najaar trekken de eenden in groten getale naar het zuiden en zijn ze te vinden in Midden- en West-Europa.

De mannetjes zijn te herkennen aan hun oranjerode kop met een geel voorhoofd. Onder de kop is een gedeelte zalmroze en naar achter de grijze onderdelen. Het achterste gedeelte is zwart. Smienten hebben een relatief korte, grijze snavel. Vrouwtjes zijn minder getekend dan mannetjes en zijn grotendeels bruin. Het geluid van de mannetjes is een hoog kenmerkend ‘piiew piiew’ en van vrouwtjes ‘rarr’. De kenmerkende roep heeft ze de bijnaam fluiteend gegeven.

Smienten trekken en zijn daarbij erg beïnvloedbaar door koude weersomstandigheden. Ze trekken in grote groepen vanuit hun broedgebieden in de late zomer naar de overwinteringsgebieden in landen aan de Noordzee, West- en Zuidwest-Europa. De meeste smienten arriveren in oktober en november in Nederland en zij die hier overwinteren, vertrekken in de periode februari-april en beginnen in mei met broeden. Een fantastische eenden soort om te zien en vast te leggen op de gevoelige plaat.

De Inlaag polder is vanouds een vogelrijk gebied met akkers, grasland en watergebieden. Niet allen de smient, ook de tafeleend, kuifeend, bergeend en kluut zijn een veel geziene gast in dat gebied.

Saskia Vreeswijk