De berg granulaat is intussen afgevoerd.
De berg granulaat is intussen afgevoerd. (Foto: Peter Vreeswijk)

Westelijke vleugel oude gemeentehuis nog steeds niet toegankelijk

HAARLEMMERMEER - De gemeente Haarlemmermeer is nog steeds in juridisch gevecht met de aannemers die in opdracht van ontwikkelaar Neinver werkten aan het nieuwe outletcentrum in Halfweg.

Niemand wil de eerste zijn om een stap te zetten

Zij hebben inmiddels betrokken partijen voor de schade aansprakelijk gesteld, maar geen van de partijen heeft tot op heden aansprakelijkheid erkend. Inmiddels twee jaar verder en nog niemand wil de eerste zijn om een stap te zetten in de richting van een oplossing.

Zwaar beschadigd

Wat is er gebeurd: In september 2018, tijdens het bouwrijp maken van het terrein, hadden de aannemers zo’n grote hoeveelheid granulaat achter de westelijke vleugel van het gemeentehuis gestort dat de fundering van het pand zwaar werd beschadigd. Het betreffende granulaat is inmiddels afgevoerd, zoals de foto uit 2018 ook laat zien.

Instortingsgevaar

Delen van het pand zijn verzakt en als het een beetje tegen zit, moet de hele vleugel worden gesloopt. Betrokken partijen blijven al geruime tijd wijzen naar elkaar en voorlopig is het eind nog niet in zicht.

De ernstigste schade is veroorzaakt aan de fundering van het kantoorgedeelte, zelfs de buitenmuur staat helemaal bol.

Alle meubilair en apparatuur is nog steeds aanwezig en ook Stichting Historisch Halfweg heeft daar de beschikking over een ruimte , maar mag niet naar binnen wegens instortingsgevaar.

Onderkomen

De stichting heeft vele waardevolle etsen, tekeningen en foto’s in het pand liggen. Voorzitter André van Veen: “We zijn nu tweeënhalf jaar onderweg en hebben nog steeds geen vervangend onderkomen voor onze spullen en vergaderingen. De gemeente Haarlemmermeer geeft aan dat het nog wel even kan duren.”

Sinds juli 2019 zijn alle voorzieningen en nieuwe balies voor burgerzaken ondergebracht in het linker kantoorgedeelte. Ook de politie heeft hier hun intrek genomen en Beheer en Onderhoud bevinden zich in het oude gemeentehuis.


Saskia Vreeswijk