Lekker naar de film op zondagmiddag.
Lekker naar de film op zondagmiddag. (Foto: Pixabay )

Film over bijzondere vrouw in het Dorpshuis

BADHOEVEDORP - Ooit gehoord van Antonia Brico? Zij was de eerste vrouw die met succes grote symfonieorkesten dirigeerde. En hoewel haar naam niet Nederlands klinkt, had zij haar roots toch in ons land.

Op zondagmiddag een film kijken in het Dorpshuis

Haar levensverhaal wordt verteld in een bijzondere film, waarin muziek, liefde, vrouwenemancipatie en doorzettingsvermogen volop aandacht krijgen.

Pianoles

Even een tipje van de sluier: De film speelt in de jaren 20-30 van de vorige eeuw. Antonia Brico emigreerde als kind met haar ouders naar Amerika. Haar grote droom is dirigent worden, maar niemand neemt haar wensen serieus.

Zij heeft pianoles en haar leraar adviseert haar vooral geen toelatingsexamen te doen voor het conservatorium.

Smeekt

Omdat ze in Amerika niets meer te verliezen heeft, keert Antonia terug naar Europa en wel naar Nederland. Hier komt ze in contact met dirigent Mengelberg en ze smeekt hem om dirigeerlessen. Mengelberg vindt dat helemaal niets en stuurt haar naar Berlijn.

Liefde

Daar blijkt ze, tegen alle verwachtingen in, wel kans te maken met de dirigeerstok in de hand. Na 2 jaar studeren aan de Rijksacademie voor Muziek dirigeert ze het Berlijns Philharmonisch Orkest.

Daar blijft het in de film natuurlijk niet bij, want Antonia is een vrouw en ook in haar leven speelt de liefde een rol. En als de liefde van haar leven haar voor het blok zet, wat is dan haar keuze?

Een intrigerende film, die zeker de moeite waard is en kleur geeft aan een zondagmiddag in december, als er door corona nog niet veel uitgangsleven mogelijk is.

Bekende Nederlandse acteurs die mee doen zijn Annet Malherbe en Gijs Scholten van Aschat. Antonio wordt gespeeld door Christanne de Bruijn.

30 personen

De film draait zondag 13 december om 13.30 uur in Dorpshuis Badhoevedorp. Een kaartje kost 6,50 euro. Volgens de coronaregels: niet meer dan 30 personen in de zaal en van tevoren reserveren.