Het zijn niet alleen drill rappers uit de grote stad die elkaar te lijf gaan.
Het zijn niet alleen drill rappers uit de grote stad die elkaar te lijf gaan. (Foto: Pixabay)

Gemeente gaat wapens te lijf

HAARLEMMERMEER - “Door het dragen van een wapen, maken ze het juist zélf onveilig. Je doet eigenlijk aan een soort wapenwedloop. Als de een met een mes loopt, dan moet de ander ook een mes. Wat nog verontrustender is: als je een wapen bij je hebt, ga je het ook gebruiken. Dat hebben we de afgelopen twee jaar helaas al een aantal keer gezien, met als tragisch dieptepunt de beroving van de heer Manting met dodelijke afloop”, zegt burgemeester Marianne Schuurmans.

Campagne YouChoose; bedoeld om jongeren aan het denken te zetten

Onlangs gaf burgemeester Schuurmans het startschot voor de campagne YouChoose. “Die is bedoeld om jongeren aan het denken te zetten. Om indruk te maken, hoef je helemaal geen wapen bij je te hebben. Er zijn een heleboel vaardigheden, of ‘skills’, waarmee je heel wat meer indruk maakt. Dat laten we in deze campagne zien. Freerunner Joram bijvoorbeeld, die tijdens het rennen met dubbele salto’s over allerlei obstakels springt. Het gaat om het maken van keuzes: kies je voor echte skills of voor dat keukenmes: YouChoose!”

Drill rappers

In alle bevolkingslagen Marianne Schuurmans: “Veel ouders denken dat hun kind zoiets niet doet. Dat het alleen drill rappers uit de grote stad zijn die elkaar te lijf gaan. Nou, die moet ik écht uit de droom helpen. Dit probleem speelt in alle lagen van de bevolking.” De burgemeester heeft daarom alle ouders in Haarlemmermeer een brief gestuurd: “Praat met je kind. Weet wat je kind bezighoudt, wat hij of zij doet, met wie het omgaat. Vraag of je kind zich onveilig voelt en waarom.”

Action, Xenos en Hema

Er is inmiddels veel aandacht voor dit landelijke probleem. Action, Xenos en Hema verkopen geen messen meer aan jongeren. De burgemeester daagt andere winkels uit om zich hierbij aan te sluiten. En doet een dringende oproep aan jongeren om hun wapen in te leveren tijdens de inleverdagen op het politiebureau: “Je krijgt geen straf, geen aantekening, geen preek. Maar je kunt wel enorm trots op jezelf zijn dat je deze dappere stap hebt gezet! Ik ben dat in ieder geval!”