Paul Meijer, Fractievoorzitter Forza! Haarlemmermeer.
Paul Meijer, Fractievoorzitter Forza! Haarlemmermeer. (Foto: Winand Stut Fotografie)

Een messenverbod en preventief fouilleren

HAARLEMMERMEER - De fractie van Forza! maakt zich grote zorgen over het toenemend messenbezit en gebruik onder jongeren. Deze trend lijkt zich vooralsnog niet te keren. Met de steeds populairder wordende drill raps lijken steeds meer jongeren zich veiliger op straat en op school te voelen als zij een mes bij zich dragen. Veel jongeren realiseren zich niet dat een mes een ander kan verwonden of zelfs erger. De fractie van Forza! wil u graag ondersteunen met goede ideeën. Naast preventieve campagnes is de fractie van Forza! een voorstander van een tijdelijk messenverbod en de mogelijkheid voor preventief fouilleren in delen van onze gemeente door middel van het aanwijzen van een zogenaamd veiligheidsrisicogebied.

Tijdens een onderhoud van de ministers Grapperhaus en Dekker met burgemeesters die recentelijk met jonge messentrekkers te maken hebben gehad, is gebleken dat gemeenten zelf een messenverbod kunnen en mogen invoeren. In eerste instantie had het OM een dergelijk verbod afgeraden.

Meerdere gemeentes zijn op dit moment een messenverbod en preventief fouilleren aan het invoeren.

Is de burgemeester aanwezig geweest bij het onderhoud van de ministers Grapperhaus en Dekker met burgemeesters die recentelijk met jonge messentrekkers te maken hebben gehad? Zo ja wat is daar nog meer uitgekomen?

Welke maatregelen gaat het college treffen om het toenemende messenbezit en gebruik onder jongeren in de gemeente tegen te gaan?

Welke mogelijkheden ziet de burgemeester om binnen de gemeente tijdelijk delen van de gemeente aan te wijzen als veiligheidsrisicogebied om preventief fouilleren mogelijk te maken en om een messenverbod in te kunnen stellen en dit na een jaar te evalueren?

Bent u tevens bereid om deze gebieden eventueel uit te breiden met scholen voor beroeps- en voortgezet onderwijs?

Met vriendelijke groet, Paul Meijer, Fractievoorzitter Forza! Haarlemmermeer