HAP zet fractievoorzitter uit de partij

HAARLEMMERMEER - De fractie van de lokale partij HAP heeft per vrijdag 28 augustus haar fractievoorzitter Sophie van de Meeberg uit de fractie gezet. Volgens vice-fractievoorzitter Jeanette Koolmoes was de verhouding en werkrelatie tussen voorzitter en de fractie al langere tijd moeizaam.

Sophie van de Meeberg uit fractie gezet

Van de Meeberg, die sinds 2013 raadslid voor HAP is en pas sinds maart 2020 fractievoorzitter was, meldt dat ze op dit moment nog geen mededelingen doet over wat er is gebeurd en zich beraad of ze haar zetel aan de partij ter beschikking stelt of dat zij als zelfstandig raadslid verder gaat: ''Juridisch hoort die zetel bij mij, maar ik heb nog geen besluit voor de toekomst genomen. Ik zeg wel dat ik het raadslidmaatschap serieus neem, ik ga er over nadenken.” laat van De Meeberg weten.


Koolmoes laat weten dat de fractie en bestuur van HAP er vanuit gaan dat zij haar zetel ter beschikking stelt aan de partij: “De zetel behoort de partij toe”, aldus vice-fractievoorzitter Koolmoes, die de functie van fractievoorzitter zal invullen tot de HAP fractie een nieuwe fractievoorzitter kiest.


HAP staat voor 'Haarlemmermeerse Actieve Politiek. De partij ontstond als afsplitsing van de PvdA onder de naam Haarlemmermeerse Arbeiders Partij. De partij maakt deel uit van het huidige college van B&W met twee wethouders. ALs van de Meeberg haar zetel behoud verliest de coalitie weliswaar een zetel, maar behoudt nog net aan haar meerderheid met een zetel.