Afbeelding
(Foto: )

Benefietconcert voor 'Noorderbakens' levert ruim 3.150,- euro op

SCHAGEN - Op initiatief van Hans Leeuwenkamp met ondersteuning een aantal koorleden en partners, werd op zondag 26 januari een benefietconcert gegeven. De deelnemende koren, zeemanskoor 'Onder Zeil' uit Schagen en het 'KeetKoor' uit Groote Keeten wilden daarmee hun dirigente Marianne Rijnders, de helpende hand bieden.

Het zeemanskoor 'trapt af'

Het eerste lied, over het koor zelf, doet de oude kerk op zijn grondvesten schudden. Wat een enthousiasme en wat een volume! De volgende nummers zijn niet minder enthousiast maar hier en daar zeer ingetogen en zelfs emotioneel. Ook dat kunnen de mannen!

Het Keetkoor

Het Keetkoor gooit het over een totaal andere boeg: klassiek en sereen wisselen de nummers zich af. Tot in de kleinste details perfect weergegeven. Na de pauze vervolgt het Keetkoor met prachtige, eigen vormgegeven versies van onder andere Beatle-nummers.

Stoere mannen

Het zeemanskoor verhaalt daarna van de avonturen van stoere mannen op zee en in andere streken. Absoluut hoogtepunt is daarbij de solo op de mondharmonica door Jan Meester. Honderdtachtig toehoorders houden hun adem in en krijgen kippenvel als Jan met een onvoorstelbare beheersing de zeer emotionele solo ten gehore brengt.

En dan het schijnende middelpunt van al deze 'muzikanten'

Marianne gooit haar hele lijf in de strijd om de twee koren en de muzikanten precies te laten doen wat zij wil. Wat een kanjer van een dirigente! Fantastisch! Marianne is behalve dirigent van beide koren, ook initiatiefneemster van het project 'Noorderbakens'; een kunstroute over het terrein van Noorderhaven.

De bewegwijzering op het terrein is voor bezoekers (wandelaars, fietsers, vogelaars, joggers, bezoekers kinderboerderij, bezorgers, (taxi)chauffeurs) niet altijd even duidelijk.

En ook voor de bewoners is het vaak buitengewoon lastig om 'buitenstaanders' de weg te wijzen.

Marianne bedacht een plan waardoor dit gemakkelijker en aantrekkelijker zou worden.

Twaalf grote beelden van dieren moeten zorgen voor een duidelijke plaatsbepaling op het terrein: de Noorderbakens!

Twaalf duidelijk herkenbare terreinbepalingen. Kunst in de vorm die ook de bewoners aanspreekt en begrijpelijk is. Aaibaar in figuurlijke zin. Waarover je ook nog eens gemakkelijk kunt communiceren. En met een naam die gemakkelijk kunt uitspreken. Zo mogelijk ga je er lekker bij zitten op het bankje in de sokkel van de gemiddeld ruim twee meter hoge kunstwerken. Of je maakt er een 'meeting point' van!

In de sokkels staan ook de namen van de donateurs vermeld, zodat iedereen kan zien dat je als bewoner (en/of bezoeker) van Noorderhaven, een warm hart toegedragen krijgt door de samenleving.

De bakens vormen samen ook een kunstroute over het terrein van Noorderhaven, waardoor het ook voor 'buitenstaanders' nog aantrekkelijker wordt om er eens een bezoekje aan te brengen.

In samenspraak met beeldend kunstenaar Rutger Jan Bredewold en steenhouwer Rob Glas, werden de twaalf bakens bedacht.

Er staan er reeds acht: twee 'meeuwen-vluchten' (bij beide toegangen tot het terrein), de koe, de ezel, vlinders, de pauw, de haan, schapen met een geit (met de symboliek 'je bent een beetje anders, maar hoort er ook bij'). En in deze maand, januari 2020, arriveert het varken.

De kunstwerken zijn gemaakt van cortenstaal, waardoor deze 'levenslang' mee zullen gaan. Daarnaast moeten ze stormvast geplaatst worden en worden voorzien van verlichting, zodat zij ook in het donker nog steeds als baken kunnen fungeren. Een en ander maakt dat het kostenplaatje voor de hele kunstroute is opgelopen tot plm. € 130.000,-

Noorderhaven krijgt voor het project de Noorderbakens inmiddels subsidie van het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling (LEADER). Daarmee is reeds de helft van de kosten gedekt. De andere helft moet van donateurs komen.

Door collectes en andere acties is inmiddels een groot deel van het benodigde geld ingezameld.
Het benefietconcert door 'Onder Zeil' en het 'KeetKoor' in het kerkje van Valkkoog bracht ruim € 3150,- op voor het Noorderbakensproject.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding