De tuintrends van 2020: Inner Retreat en Blended Cultures

Je tuin is misschien niet iets wat je geregeld verandert of herinricht. Maar toch zijn er veel mogelijkheden om je tuin toch af en toe een frisse look te geven, door middel van planten, accessoires of een mooie en praktische bodembedekking. Benieuwd wat de trends voor 2020 zijn? We zetten er twee voor je op een rijtje: Inner Retreat en Blended Cultures.

De trends laten zien dat duurzaamheid, biodiversiteit en watervriendelijkheid ook eigentijds vormgegeven kunnen worden. Overtollig regenwater kan snel en makkelijk weglopen, waardoor je geen last hebt van plassen in de tuin. Daarnaast is er volop ruimte voor groen -wat natuurlijk ook fijn is voor vlinders, vogels en insecten- en materialen worden zo veel mogelijk hergebruikt.

Inner retreat

In het dagelijks leven lijken we steeds gehaaster te zijn. Maar in de tuin zou je echt tot rust moeten komen. Daarom staat deze trend geheel in het teken van onthaasten. Houten vlonders, borders in ovaalvormige uitsparingen en vijvers zul voor deze rust en eenheid zorgen. Ook zie je in deze tuin geen heftige kleuren of extreme vormen. Het gebruik van wittinten en transparanten zul je dan wel weer veel terugzien, aangezien dit het kalmerende effect versterken. De hangmanden met planten aan de pergola geven de tuin een intieme en extra groene uitstraling. De planten met fijne blad- en stengelstructuren vormen de buffer tussen de drukke buitenwereld en de behoefte aan rust.

Blended Cultures

Door de digitalisering verbreedt en versmalt onze wereld. Hierdoor hebben we de neiging om in onze eigen bubbel met alleen maar gelijkgestemden te leven. De trend Blended Cultures doorbreekt deze bubbel en laat deze grenzen vervagen. Je vindt hier dan ook een mix van materialen, werelden, culturen en een bonte mix van veel verschillende planten, zowel inheems als exotisch. De natuurlijke groene tinten staan mooi in contrast met felle accentkleuren, wat voor een exotische uitstraling zorgt. De meubels en accessoires zijn een mix van lokaal en globaal en zorgen voor een vrolijke, ongedwongen en folkloristische sfeer.