15 jaar Omring Express in vogelvlucht

Vervolg van voorpagina -

Naamsverandering

Maar waarom deze naamsverandering? "De naam past niet meer bij het gebied waar het nu uitkomt. We willen een groter bereik creëren en dat kunnen we doen met onder andere een andere naam en een andere opmaak. De inhoud blijft hetzelfde, maar met een andere look and feel."

Laten we teruggaan naar het begin. Het is eind 2004 en Uitgeverij Naber besluit om naast de Kogge Express en de Polder Express een nieuwe krant op te tuigen en uit te geven. De Omring Express is geboren. Met deze nieuwe krant wordt het verspreidingsgebied vergroot. Drijvende krachten zijn André Naber, Erik Jonk en Warner de Weerd. Met de gemeente-advertenties van de gemeente Harenkarspel was het blad zeker van bestaansrecht.

Lekker op pad

"Ik begon in januari als redacteur van de Omring Express. Prachtig vond ik dat. Lekker op pad en mensen ontmoeten. Daarnaast hebben ik veel politieke verslagen gemaakt. Dat was soms op het randje. Ik bedoel wel zuiver hoor, maar voor een weekblad was het wellicht wat zwaar. Daar stond de Omring Express om bekend, beladen onderwerpen werden niet uit de weg gegaan."

Achteraf gezien heeft dat de krant soms wel omzet en adverteerders gekost. "Maar daar leer je ook van," vertelt Warner als hij terugdenkt. "Je moet je weg vinden in de weekbladjournalistiek, zonder afbreuk te doen aan de nieuwswaarde. Door de jaren heen hebben we de balans gevonden."

Moeilijke tijd

In 2010 werd de Omring Express ook bezorgd in gemeente Zijpe, maar wegens omstandigheden kwam in 2011 de klad erin. De krant kwam toen maandelijks uit. "Het was een moeilijke tijd. Ik deed redactie en commercie voor drie kranten omdat het moeilijk was om goed personeel te vinden. Het doet me nog steeds pijn, maar het was niet anders. De focus van de uitgeverij werd verlegd naar de Kogge Express en de Polder Express. De Omring Express werd bijzaak."

Fusie van gemeentes

Daar kwam in 2015 verandering in. Omdat twee jaar eerder de gemeente Zijpe en Harenkarspel aan de gemeente Schagen waren toegevoegd, besloot de uitgeverij dat de Omring Express voortaan in Schagen moest uitkomen. "Het was ontzettend wennen voor zowel de redactie als de lezers. We namen nu ook nieuws en verhalen mee uit Schagen, in onze ogen altijd de grote buurgemeente."

Samenwerking met Rodi Media

Omdat Naber uitgeverij de andere bladen verkocht, lag de focus weer geheel op de Omring Express. Van een maandblad ging de uitgave weer terug naar een twee-wekelijkse uitgave. Toch werden het financieel zware jaren. "Er kwam een nieuwe uitgeverij in het gebied, wat het ons lastig maakte als kleine uitgeverij de volgende stap naar meer groei te maken. Het ging verre van slecht maar de commerciële doelgroep moesten we vergroten. Dat bleek een grote hobbel. Samenwerking met uitgeverij Rodi was voor mij een kans om die volgende stap wel te zetten. Vanaf die samenwerking komt de krant ook wekelijks uit. André Naber had een andere visie hierop, waarop ik de krant heb gekocht van Uitgeverij Naber. Hierdoor kon ik toch de samenwerking met Rodi Media aangaan."

Vanaf september 2018 was de samenwerking een feit. "Ik kreeg weer energie om de krant tot een succes te maken," vertelt De Weerd met de nodige twinkeling in zijn ogen. "Ik had in de tussentijd niet stilgestaan en run en tekst- en reclamebureau, maar kan dit prima combineren."

Van Omring Express naar Schager Nieuwsblad

Inmiddels in de Omring Express weer een wekelijkse uitgave geworden en is het klaar voor een volgende stap, een nieuwe naam met een andere opmaak. Omdat de naam niet echt de lading en het verspreidingsgebied dekt, gaat de krant voortaan onder een nieuwe naam door het leven gaan.

Visie

Schager Nieuwsblad bevat zoals de lezer het gewend is, dezelfde informatievoorziening als de Omring Express. Hyperlokaal nieuws en niet te vergeten, de fotopagina. "Maar we hebben wel een visie die we breed gaan inzetten. Betaalde columns, brandend content en advertorials, dat is waar we veel mee gaan bereiken. Daarnaast blijven we een nieuwsblad met een groot familiegevoel.

We komen voortaan op woensdag uit, naar traditie van Schager Weekblad."