Susanne de Zwart en Simone Willemsen ,,In De Wiel leren kinderen veel eerder zwemmen in het diepe bad.”
Susanne de Zwart en Simone Willemsen ,,In De Wiel leren kinderen veel eerder zwemmen in het diepe bad.” (Warner de Weerd)

Zwemlessen in De Wiel gepersonaliseerd en goedkoper

Warner de Weerd

OMRINGDORPEN- Geen examenstress, want je doet als kind een proefexamen vooraf en het examen zelf is een afzwemfeest met muziek en alle toeters en bellen dat daarbij hoort.

Gepersonaliseerd en goedkoper

Je doet het grotendeels samen, want je zwemt als kind zo lang mogelijk in de groep waarmee je begonnen bent. Pas aan het einde van de rit, als hij of zij eerder klaar blijkt te zijn voor het examen A-, B- of C-diploma dan anderen, wordt het zwemtalent in een andere groep geplaatst.

Zwemles is in eerste plaats fun

Tegelijkertijd is het zwemonderwijs in zwembad De Wiel op maat, gericht op het natuurlijk zwemvermogen van elk kind en de begeleiding die daarbij hoort. Dat betekent dat je in dit zwembad extra inzet van de zwemdocenten ziet: ze blijven niet aan de kant, maar zijn veelvuldig in het water te zien voor begeleiding op maat. Susanne de Zwart, zwemhoofd in De Wiel en zweminstructrice Simone Willemsen: ,,Zwemles is bij ons in de eerste plaats fun. Kinderen leren bij ons spelenderwijs zwemmen."

Positieve benadering

Dat begint al bij de eerste les als de kinderen in hun zwemkleding met hun gloednieuwe en speciale EasySwim-pakje het diepe bad in springen. Maar: wel met zwemdrijvers natuurlijk die in het speciale EasySwim-pakje zitten verwerkt. Susanne en Simone: ,,Zo is de eerste ervaring direct dat zwemmen spannend, maar niet gevaarlijk en dus leuk is. De intrinsieke motivatie van een kind om er daarna vol voor te gaan is meestal groot. Wij hebben al veel succesverhalen mogen optekenen, omdat de lessen als een feestje worden ervaren. Vanwege de positieve benadering dat we uitgaan van de kracht van elk individueel kind. Geen gemene deler dus, maar een oplettend oog en luisterend oor voor ieder individu."

Onderwijs van de toekomst nu al in het zwembad

Het is het Montessori-onderwijs in optima forma. Het leervermogen van het kind als basis. Maar uiteraard wel met een duidelijke visie en een duidelijk omrand kader: de zwemveiligheid van het kind staat op één. Daarom staat in eerste instantie niet de techniek voorop maar het zelfreddend vermogen: hoe een kind van jongs af aan, zonder goed de techniek te beheersen, kan overleven als hij of zij te water raakt.

Deze opdrachten bij zwembad De Wiel zijn zoveel mogelijk gepersonaliseerd: het kind wordt onder toeziend oog te water gelaten waarbij hij of zij, met in eerste instantie hulpmiddelen en aanwijzingen uiteraard, zich leert redden.

Maatwerk en begeleiding

Tegelijkertijd is een goede zwemtechniek uiteraard wel een vereiste op de langere termijn: deze lessen gebeuren wel in groepsverband, maar dan nog wordt scherp gekeken naar de vooruitgang van elk kind. Susanne en Simone: ,,Ook hier passen we zoveel mogelijk maatwerk toe. Kinderen met minder talent krijgen meer begeleiding, kinderen met meer talent kunnen extra oefeningen doen. Voor de kinderen die beter tot hun recht komen in een kleine groep, bieden we plusgroepen aan met maximaal vier kinderen. Extra aandacht en een half uur les, tegen een aangepast uurtarief."

Schagen loopt voor

Schagen Actief, dat zwembaden in Schagen, Dirkshorn en Warmenhuizen beheert met als zenuwcentrum voor de zwemlessen het overdekte bad De Wiel in Schagen, loopt met deze vorm van lessen voor op de muziek. In het reguliere onderwijs bijvoorbeeld is gepersonaliseerd onderwijs nog slechts een diep gekoesterde wens: afgelopen week meldde het Noord-Hollands Dagblad dat een basisschool in Edam dit langzamerhand gaat invoeren in de komende jaren.

Technieken buik en rug

Wat betreft de zwemlessen, weet Simone uit ervaring dat het mondaine Amsterdam in dit opzicht achterloopt bij Schagen. Daar, in de hoofdstad, hebben ze de omslag gemaakt dat een kind niet meer eerst de schoolslag leert maar de vrije slag. Een standpunt dat de landelijke zwembond KNZB enkele jaren geleden heeft ingevoerd omdat de vrije slag makkelijker is aan te leren en daarmee de zwemveiligheid van het kind bevordert.

,,Het klopt dat de vrije slag meer past bij de natuurlijke zwemhouding dan de schoolslag, maar wij gaan nog een stapje verder dan dat", aldus Simone. ,,Want wat doet iemand die niet goed kan zwemmen? Die gaat niet op zijn buik maar op zijn rug liggen. Want met je gezicht in het water krijg je geen zuurstof. De trappelbenen op de rug en de rugslag zijn de technieken die wij dan ook als eerste het kind aanleren."

EasySwim

Daarbij gaat De Wiel voortvarend te werk. Waardoor de kids veel eerder in het diepe bad leren zwemmen dan vroeger. ,,Wel met de benodigde beveiliging natuurlijk", laat Susanne weten. ,,Wij hebben een samenwerking met EasySwim. Dat houdt in dat de kids een EasySwim-pakje aankrijgen.

In eerste instantie zitten daar zoveel drijvers in dat ze door eenvoudig te trappelen het hoofd boven water houden. Langzamerhand bouwen we dan de weerstand op door steeds meer drijvers uit het EasySwim-pakje te halen."

Babyzwemmen

Ouders kunnen hun kinderen met het zogeheten babyzwemmen al voorbereiden op de zwemlessen. Die lessen zijn uiteraard wel in het ondiepe bad waarbij ouders hun kind laten wennen aan het water en de elementaire beginselen van de zwemtechniek eigen laten maken. Maar vervolgens worden de kids al op peuterleeftijd 'los' gelaten en gaan de ouders niet meer mee het water in.

Spelkarakter

Zwembad De Wiel heeft naar eigen zeggen veel succes met de methode, bij ouders en kinderen. ,,Het spreekt kinderen aan dat ze vrijheid hebben. Dat bevordert het spelkarakter en daarmee het plezier van de lessen", vertelt Simone.

Instinct speelt belangrijke rol

,,Ongeveer drie keer per les wordt de groep opgesplitst om zelfstandige opdrachten, op een speelse manier, uit te voeren. Daarbij draaien ze bijvoorbeeld aan een klok. Op elk tijdstip ligt een zogeheten stuurkaart met een opdracht, zoals met een voorwaartse koprol van het startblok afspringen, achteruit vallen en een halve baan onder water zwemmen. Andere methodes zijn het gooien van een dobbelsteen, bij ieder aantal ogen hoort een andere kaart of gewoon zelf een kaart uitzoeken.Opdrachten gericht op de zwemveiligheid, zodat ze in elke situatie instinctief weten hoe ze zich moeten redden."

Succeservaringen

Susanne vult aan: ,,De zelfstandige opdrachten worden door een deel van de groep uitgevoerd. Ze werken op dat moment zelfstandig aan leuke en speelse oefeningen die ze al redelijk tot goed kunnen. Kinderen vinden dit leuk en doen veel succeservaringen op, ze kunnen dit al zelf. Het andere deel van de groep krijgt op dat moment techniekinstructies. Ook die zijn uiteraard belangrijk."