De hongerwinter in Nederland was zwaar en heftig.
De hongerwinter in Nederland was zwaar en heftig. Beeldbank NiestadtZijper Museum

Thema hongerwinter in Zijper Museum blijft actueel

Hans Duin

SCHAGERBRUG – Het Zijper Museum staat met de exposities Engelandvaarders en Hongerwinter volop in de belangstelling. Jong en oud weet de weg naar het vernieuwde pand aan de Schagerweg te vinden.

De thema's hebben heel wat los gemaakt, zo blijkt. Zo hebben leerlingen van basisschool 't Zwanenest het museum bezocht. Stef de Waard, directeur van de school, hierover: "Het is ons beleid om onze leerlingen vertrouwd te maken met hun omgeving. Schagerbrug leent zich daar bijzonder goed voor. Mede door het Zijper Museum. Daar kunnen de kinderen een brug slaan tussen wat was en wat nu is. We maken daar graag gebruik van, net zoals we dat bijvoorbeeld met toneelvereniging OEK doen. Het zijn zeker zaken, die de leefbaarheid op het dorp bevorderen en zoals gezegd, Schagerbrug mag wat dat betreft zeker niet klagen. In tegendeel."

Gonno Leendertse, voorzitter van het Zijper Museum vindt het belangrijk dat er meer jeugd eens langskomt in het vrijwilligerscentrum met zoveel historische verworvenheden: "De expositie Engelandvaarders loopt het hele jaar. We hebben ervoor gekozen het thema Hongerwinter tot en met eind april te laten zien. De Hongerwinter is nog maar zo kort geleden, maar kinderen kunnen zich daar begrijpelijkerwijs geen voorstelling van maken. We hebben bijvoorbeeld een indrukwekkende foto van Niestadt, waarop je rijen mensen ziet, die bij een boerderij wachtten op een beetje voedsel. Met heel veel fietsen in de slootkant. De jeugd vraagt zich natuurlijk af waarom ze niet met de auto zijn gekomen. Of even hebben gebeld."" En natuurlijk dringen hierbij de woorden van Primo Levi, een van de overlevenden van Auschwitz, zich op: 'Het is gebeurd en kan daarom weer gebeuren'. Dat mag ook de opgroeiende jeugd weten.

Via de expositie kwam het Zijper Museum ook in contact met Dr. Ingrid de Zwarte. Ze is onderzoeker aan het NIOD en Universitair Docent Agrarische en Milieugeschiedenis aan Wageningen Universiteit. In februari 2018 promoveerde De Zwarte op een proefschrift over de zwartste periode van de Tweede Wereldoorlog,. De Nederlandse publieksversie van haar proefschrift, De Hongerwinter, verscheen in maart 2019. De schrijfster komt zondag 23 februari (14 uur) naar het Zijper Museum om een lezing te houden over de Hongerwinter en met name over de rol, die de boeren daarin speelden. De entree voor de lezing is vier euro, inclusief bezoek aan het museum.

Het museum is zondag en maandag van 12 tot 16.30 uur geopend. De entree is voor volwassenen vier euro, voor kinderen van vijf tot en met twaalf twee euro.