Sebastiaan van Stam.
Sebastiaan van Stam. (Foto: Laura Marij Photograpy)

Fotograaf Sebastiaan van Stam is klaar voor het nieuwe seizoen

SCHAGEN - Sebastiaan van Stam, vroeger vooral bekend in de muziekbranche, timmert al weer heel wat jaren aan de weg als fotograaf. Ondertussen fotografeert hij al 25 jaar. Nu professioneel, vroeger vooral veel hobbymatig. Tijdens optredens van de band Jukebox waar hij destijds in speelde als toetsenist nam hij vaak zijn fotocamera mee om vooral de gastartiesten en andere bands op de plaat te kunnen vast leggen. Popfotografie was niet de aller makkelijkste tak van fotografie. Veel beweging, en licht omstandigheden die heel lastig waren. Daarnaast fotografeerde men toen nog analoog en was je gebonden aan de fotorolletjes met een beperkt aantal opnamen. Wanneer de rolletjes vol waren moest je maar afwachten wat er van geworden was. Regelmatig was de boel mislukt en kon je weer opnieuw beginnen. Met vallen en opstaan heeft Sebastiaan het zich eigen gemaakt.

Toen het digitale tijdperk daar was, leek het fotograferen even voorbij voor Sebastiaan. Het was voornamelijk heel duur geworden om te fotograferen. Camera's leken bijna onbetaalbaar en zo belande het fotograferen op een wat lager pitje. Na jaren leek dit steeds bereikbaarder en betaalbaarder te worden en werd er weer meer en meer gefotografeerd. Hij schafte een digitale camera aan en ging weer op pad. De natuur in, mensen fotograferen, dieren fotograferen. Alles wat maar voor de camera kon komen vond Sebastiaan leuk. "Ik hou van mooie plaatjes, wát er ook op staat!" Aldus Sebastiaan van Stam.

Ondertussen is Sebastiaan van Stam een professioneel fotograaf met enorm veel ervaring én met een fotostudio van 100m2. Je kunt bij hem terecht voor Bruidsfotografie, Rouwfotografie, fotograferen van grote groepen, families, kinderen, modellen, etc. etc.

Trouwen

Sebastiaan is zomers heel veel te vinden op trouwerijen. Hij heeft zich de laatste jaren meer en meer gespecialiseerd in bruidsfotografie en word daarom hier ook heel veel voor gevraagd. Trouwerijen zijn leuk om te doen maar is ook soms hard werken aldus Sebastiaan. Alle belangrijke momenten moeten goed op de plaat komen en daar is hij zo langzamerhand in getraind. Van het aankleden tot dé kus, van het moment dat het bruidspaar elkaar voor het eerst ziet tot de photoshoot samen. Van het moment van de ringen om doen tot de openingsdans. Het komt allemaal op de gevoelige plaat.

Sebastiaan vind het ook belangrijk om goed contact te hebben met het aanstaande bruidspaar, Ik plan meestal een eerste kennismaking bij het bruidspaar thuis om op die manier te kijken wat ze precies leuk vinden en ook om even te kijken of er wel een goede klik is tussen fotograaf en bruidspaar. Dan word er ook nog een gesprek een maand voor de trouwdatum gepland. De dag word helemaal doorgenomen en her en der worden nog even wat puntjes op de i gezet. Een draaiboekje word in elkaar gezet en daarna mag het feest beginnen. Het bruidspaar mag het los laten en alles kun je verder met een gerust hart aan Sebastiaan overlaten. Die weet wel wat er te doen staat!

Photobooth

Vanaf dit jaar draait Sebastiaan ook met een photobooth. Vooral savonds tijdens het feest is dat een echte hit! Gasten weten de photobooth altijd snel te vinden en dat levert altijd hilarische plaatjes op! De Photobooth Is een zuil met daarin een camera, computerscherm en een printer. Doordat gasten ervoor staan en op een knop drukken komen ze op de foto en word deze gelijk afgedrukt door de printer die erin zit. De photobooth word geleverd met een koffer vol met accessoires als hoedjes, petjes etc etc. wat de plaatjes nog eens extra fun geven. Hilarisch!

Rouwfotografie

Alhoewel Sebastiaan veel op trouwerijen is te vinden als fotograaf is hij véél meer dan een bruidsfotograaf. Er is bijvoorbeeld steeds meer vraag naar hem als rouwfotograaf. Steeds meer word er voor gekozen om tijdens de uitvaart een professioneel fotograaf mee te laten lopen. Voor nabestaanden een waardevolle herinnering, vaak gaat de dag deels aan hun voorbij. Daarnaast kunnen de foto's zeker helpen bij de verwerking van het verdriet. Als fotograaf ben ik ook, net als trouwerijen, zo veel mogelijk onzichtbaar aanwezig, aldus Sebastiaan. Flitsen doe ik niet tijdens de uitvaart. Ik wil alles zo ongestoord mogelijk laten verlopen. Ik kan buitengewoon goed met slechte lichtomstandigheden omgaan en ook op die manier de meest prachtige platen schieten.

Studio

Op de Lagedijkerweg 13d staat zijn studio van ruim 100m2. Een plaatje van een studio met wel héél veel mogelijkheden! Word het wat slechter weer dan kun je bij hem terecht in de studio. Hij kan hier grote groepen fotograferen, de grootste groep tot nu toe was 32 man (incl. kinderen). In de studio zijn verschillende achtergronden te vinden. De grootste is de witte achtergrond en deze bevat de zogenaamde Limbowand wat betekend dat ie tussen vloer en wand rond is. Dit geeft het effect dat de vloer "oneindig" is. Daarnaast zijn er allerlei kleuren papieren achtergronden, van zwart tot blauw, van geel tot roze. De laatste achtergronden die Sebastiaan heeft aangeschaft zijn de meer creatievere achtergronden, deze zijn geïmporteerd uit Servië en zijn ook zeker de moeite waard om eens wat anders dan anders te creëren. Heb je bij hem wel eens een shoot gedaan dan weet je dat je het resultaat direct na de klik al kunt zien op een scherm. Je kijkt mee en je kunt zelf aangeven als je het iets anders zou willen. Interactief dus!

Daarnaast kun je in de studio ook zien hoe je je foto's eventueel afgedrukt of aan de muur wilt hebben, Hij beschikt over tal van voorbeelden als het gaat om afdrukken. Je kunt voorbeelden zien als foto op canvas, dibond, forex, hout, karton, gesublimeerde foto's, plexiglas, etc. etc. Nieuw is het assortiment van Lijsten. Binnenkort zal de studio uitgebreid worden met de keuzemogelijkheden in diverse lijsten. Men wil ten slotte nog steeds wel héél graag een foto in een mooie lijst aan de muur, dat maakt het plaatje wel helemaal af!

Wil je meer informatie kijk dan gerust eens op zijn site: www.sebastiaanvanstam.nl Heeft u een brandende vraag, stel deze gerust op info@sebastiaanvanstam.nl of bel naar 06-48965237.

Fotografie is niet zijn enige passie.
De andere kant
Klaar voor een nieuw leven samen.