De zorg duur? Wie bewaart heeft wat!

De zorg is duur, dat is algemeen bekend. Als thuiszorg zijnde proberen we wel mee te denken en de zorg niet duurder te maken dan dat hij al is. Soms krijgen mensen enorme voorraden medicatie en/of verbandmateriaal, wat doe je als die niet meer nodig zijn? Terugbrengen naar de apotheek of leverancier is geen goed idee, want dan wordt alles vernietigd. De argumenten daarvoor zijn zuiver: het is niet duidelijk waar het geweest is, hoe het bewaard is en over wat ermee is gebeurd.

Noodvoorraadje

De thuiszorgmedewerkers hebben daar natuurlijk wel een beeld bij en nemen dergelijke voorraden nog wel eens mee. Je zult altijd zien dat er 's avonds of in het weekend plotseling bijvoorbeeld incontinentie- of verbandmateriaal nodig is. Dat kun je wel regelen via een huisartsenpost en spoedapotheek, maar dat kost ook veel tijd, geregel en gedoe. Hoe fijn is het dan als je een noodvoorraadje bij je hebt in de auto?

Zo was daar eens een boer, die dacht eens flink te bezuinigen op zijn gasrekening. Hij kookte zijn vers-van-het-land tuinbonen in een wiebelig pannetje boven een camping gasflesje. Dat ging helaas niet helemaal goed. De vlam schoot in de pan en hij verbrandde zijn armen en gezicht. Meters verband en tubes vol brandzalf werden er vervolgens geleverd, veel meer dan onze verder gezonde boer nodig had. Na enkele weken was hij weer als nieuw en stond daar het verband en de zalf nutteloos te zijn. Al die 'rommel' wilde hij ook niet in huis hebben, dus hij wilde het afstorten, tenzij ik het mee zou nemen. Nog maanden later moest ik weer aan deze meneer terug denken toen er tijdens het koken wat vet op mijn handen spetterde: hij was gelukkig weer puntgaaf en niks wijzer geworden en ik? Blij met de brandzalf die ik had bewaard!

Helen van Spijker

Wijkverpleegkundige