De huisjes waar het over gaat.
De huisjes waar het over gaat. (Foto: Warner de Weerd )

Gemeente Schagen: 'Wij kregen te laat zicht op de zorgen'

Wat betreft de relatie met de buren aan de andere kant van de N9 leeft bij de buurtschapbewoners de hoop op nieuwe oude tijden van gezelligheid. Jan Raatgers: ,,Inmiddels is onze band met de inwoners van De Stolpen-West hersteld. Tijdens de kermis en bij activiteiten op de ijsbaan is de sfeer prima." Maar of het zo hecht wordt als vroeger? De buurtschapbewoners laten zich daarover niet expliciet uit, maar tussen de regels door hoor je toch wel dat de nieuwe weg de gemeenschap minder hecht heeft gemaakt.

Hechte sfeer

De koffie met koek is op, het gerstenat is genuttigd. Blijft over de vraag wat de toekomst is voor De Stolpen-Oost. Enerzijds is er optimisme dat hun omgeving eindelijk wordt opgeknapt, anderzijds de lichte vrees dat de bijzondere homogene sfeer van 'samen staan we sterk' misschien minder wordt met de nieuwe bewoners. Maar uiteindelijk is er het vertrouwen dat wie er ook komen wonen, zij zich zullen verbazen om en laven aan de warme sfeer in het buurtschap. Jan Raatgers: ,,We weten van één vroegere bewoner dat hij de vertrouwde sfeer mist. Ook hij ging verhuizen, omdat hij tegen een gevecht met de overheid opzag, anderzijds heeft hij nergens meer dat buurtgevoel gevonden.".

Dat is de kracht van De Stolpen. Bijzonder eigenzinnig en hecht in een tijd dat de gemeenschapszin in Nederland onder druk staat. De vraag is: wordt dat kleine 'Gallische' dorpje in de Zijpe uiteindelijk toch door de 'Romeinen' opgeëist en daarmee ingehaald door de tijd? Of toch niet? De tijd zal het leren …..

Chinees restaurant: 'Extra parkeerplekken zijn welkom'

Het Chinese restaurant China Wok betwist dat er sprake is van een gevaarlijke situatie, wel dat er op termijn maatregelen gewenst zijn. ,,Omdat onze zaak goed loopt, waardoor er eigenlijk meer parkeerplekken nodig zijn", vertelt Michelle Terlouw namens het restaurant. ,,Nu lopen veel mensen over het fietspad naar het restaurant. Dat kan omdat hier weinig fietsers rijden, maar het is niet wat je wilt. En door de slechte verlichting is er al een keer iemand gevallen. Soms brandt er licht namelijk, soms doet de verlichting het helemaal niet."

Gemeente Schagen: 'Wij kregen te laat zicht op de zorgen'

De gemeente Schagen bij monde van wethouder Jelle Beemsterboer zegt te laat in de gaten te hebben gekregen welke problemen er speelden in De Stolpen. Wethouder Jelle Beemsterboer: ,,Dat was niet goed, maar we zijn wel blij dat het nu de goede kant op gaat met het buurtschap." Ben Blonk, wethouder ten tijde van de wegomlegging, ontkent dat hij stampvoetend naar de provincie is gegaan toen de huizen van oud-De Stolpen mochten blijven staan. ,,Maar ik was en ben nog steeds wel van mening dat de meest veilige optie was geweest als de huizen waren gesloopt. Ook omdat er een royale uitkoopregeling van Rijkswaterstaat was. En dan was de hele nasleep ook niet nodig geweest." Blonk wijst verder nog op iets anders: ,,Eigenlijk moet de brug bij De Stolpen ook nog aangepakt worden, want die is te smal. Als die verbreed wordt of er komt een fietsbrug naast, dan is de situatie wat mij betreft echt veilig genoeg."

De bijzondere positie van de familie Dekker

Een bijzondere positie nemen Annemieke en Fons Dekker van Aannemersbedrijf Fa. P.N. Dekker en Zoons in. Fons Dekker is geboren en opgegroeid in oud-De Stolpen, daar was het bedrijf ook gevestigd. Zij konden hun werkzaamheden daar met de wegomlegging niet naar hun zin voortzetten, dus lieten ze zich uitkopen. Op enkele honderden meters afstand, in nieuw-De Stolpen, lieten ze een nieuw woonhuis en bedrijfspand bouwen. ,,Eerlijk is eerlijk: De rust bevalt ons erg hier", vertelt het echtpaar. ,,We zouden niet terug willen. Het was een roerige tijd rond 2010, door de crisis ook en omdat we extra kosten hadden omdat we alle bedrijfsgebouwen moesten slopen en het materiaal afvoeren. Maar uiteindelijk zijn we er beter uitgekomen." Er is slechts één ding dat de Dekkers, winnaar dit jaar van de Zandtemer Publieksprijs in de jaarlijkse ondernemersverkiezing, jammer vinden. De weg heeft de banden wat dat betreft zo ongeveer letterlijk door(ge)sneden. We zitten in besturen van tal van verenigingen, dus we kunnen zeggen dat we dat aardig aanvoelen."

De bijzondere positie van de familie Dekker

Een bijzondere positie nemen Annemieke en Fons Dekker van Aannemersbedrijf Fa. P.N. Dekker en Zoons in. Fons Dekker is geboren en opgegroeid in oud-De Stolpen, daar was het bedrijf ook gevestigd. Zij konden hun werkzaamheden daar met de wegomlegging niet naar hun zin voortzetten, dus lieten ze zich uitkopen. Op enkele honderden meters afstand, in nieuw-De Stolpen, lieten ze een nieuw woonhuis en bedrijfspand bouwen. ,,Eerlijk is eerlijk: De rust bevalt ons erg hier", vertelt het echtpaar. ,,We zouden niet terug willen. Het was een roerige tijd rond 2010, door de crisis ook en omdat we extra kosten hadden omdat we alle bedrijfsgebouwen moesten slopen en het materiaal afvoeren. Maar uiteindelijk zijn we er beter uitgekomen."

Er is slechts één ding dat de Dekkers, winnaar dit jaar van de Zandtemer Publieksprijs in de jaarlijkse ondernemersverkiezing, missen: ,,De bijzondere sfeer van verbondenheid tussen de Stolpers. We zitten in besturen van tal van verenigingen, dus we kunnen zeggen dat we dat aardig aanvoelen en we moeten helaas zeggen: De sfeer is niet slecht maar zoals het voor de wegomlegging was, is het niet meer. De weg heeft de banden wat dat betreft zo ongeveer letterlijk door(ge)sneden."

Rijkswaterstaat: 'Wij zijn helaas gebonden aan procedures'

Erik Suik, woordvoerder van Rijkswaterstaat Noord-Holland, erkent dat het voor de bewoners niet leuk is dat zij zo lang hebben moeten wachten voordat er duidelijkheid was en hun buurtschap (deels) opgeknapt werd. ,,Maar wij zijn gebonden aan procedures en die kosten nu eenmaal tijd. Eerst moest er een besluit genomen worden of en in hoeverre de Stolpen tot onze kerntaken behoort. Daaruit kwam het besluit dat kortweg valt samen te vatten als 'de weg wel, de woningen niet'. Daarna is het vastgoed overgedragen aan het Rijksvastgoedbedrijf. Die organisatie heeft veel meer taken op haar bordje, waardoor er weer tijd overheen ging. Vervolgens moest er nog onder meer een bodem- en asbestanalyse gedaan worden. Toen dat gebeurd was kon er tot meer zichtbare actie worden overgegaan: drie van de vier woningen zijn inmiddels onder optie verkocht."

Geen excuses dus van Rijkswaterstaat die inmiddels voor wat betreft de huizen ook geen partij meer is. Suik: ,,Dat één van de huizen inmiddels onbewoonbaar is verklaard, is nogmaals niet leuk voor de omwonenden. Maar zorgvuldigheid is ook belangrijk, wij moeten niet alleen aan allerlei procedures en wetten voldoen maar hebben daarin als overheidsorganisatie ook een voorbeeldrol."

Wat betreft de huidige parkeerzorgen bij het Chinese restaurant stelt Suik dat het parkeerterrein 'op particuliere gronden' staat. ,,Maar het grens wel aan de weg die onder onze verantwoordelijkheid valt. De gemeente is het eerste aanspreekpunt, die zal daarna wel met ons in overleg moeten willen ze het parkeerterrein uitbreiden." De Rijkswaterstaat-woordvoerder erkent de problemen met de verlichting. ,,Wij weten helaas echter nog niet waardoor dat komt. Wij zijn dat nog aan het uitzoeken."

'Migrantenhotel is van de baan'

Wethouder Jelle Beemsterboer meldde namens de gemeente Schagen in november 2019 te overwegen toestemming te geven voor een arbeidsmigrantenhotel. Daarin bestaat binnen het buurtschap flink veel verzet, het was de reden dat het Chinees restaurant geïnteresseerd is om een van de te koop staande huizen eigen te maken. ,,Maar het is van de baan, er komt in De Stolpen geen migrantenhotel", laat Beemsterboer desgevraagd weten.