Afbeelding

Kaalslag in de VS voor onze groene stroom: het is de wereld op zijn kop

Shocking news from the States: hele bossen in de staat North Carolina vallen ten prooi aan de houtversnipperaar zodat wij hier in Europa aan de klimaatdoelstellingen kunnen voldoen. Groene stroom noemen wij dat… Terwijl ze in de Verenigde Staten met een desolate blik hun voorheen zo geliefde landschap aanschouwen dat is veranderd in een woestenij. De bomen die daar gekapt worden gaan onder meer als pelletkorrels naar de voormalige kolencentrale aan de Hemweg in Amsterdam. Die wordt door eigenaar Vattenfall dit jaar omgeturnd tot een biomasssacentrale. Ik raad u aan eens de uitzending van Eén Vandaag van afgelopen zaterdag te bekijken. Het zal uw ogen openen.

Dat gebeurt inmiddels ook in de politiek en een deel van de wetenschap. Het argument achter de biomassacentrale is dat het schoner voor het milieu zou zijn. Kabinet, bedrijfsleven en een groep wetenschappers stelden zich lang op het standpunt dat het verbranden van hout CO2-neutraal zou zijn. Inmiddels is duidelijk geworden dat dit niet zo is, zoals ik al eerder in deze krant heb verkondigd. Hout slaat CO2 juist op en wanneer je dat verbrandt komen er grote hoeveelheden in de atmosfeer terecht! De Europese koepelorganisatie voor de wetenschap (EASAC) heeft in oktober een waarschuwing gegeven dat de miljardensubsidies die verstrekt worden voor biomassa zinloos zijn. Adviesbureau DNV GL, dat in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat onderzoek deed, concludeerde het volgende:

Elektriciteit opwekken door hout te verbranden in een biomassacentrale levert 20 procent meer stikstof, fijnstof en broeikasgas op dan stroom uit een kolencentrale.

Voor de duidelijkheid: we hebben het hier over veel meer dan alleen CO2! De verschillen met aardgas zijn nog groter. Zo levert het opwekken van warmte met biomassa (in de praktijk: het verbranden van hout) ongeveer twee keer zoveel stikstof op als het verbranden van gas…. En daar blijft het niet bij: sowieso is er sprake van méér uitstoot, puur qua hoeveelheid, bij een biomassacentrale in vergelijking met een kolencentrale. Dat verschil in uitstoot is ook nog eens vijf procent, zo blijkt uit het onderzoek van DNV GL

Het zijn redenen waarom het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) en de GGD hebben gepleit voor meer onderzoek. En dat de stikstofcommissie van Johan Remkes, tussen 2010 en 2019 commissaris van de koning in Noord-Holland, in het najaar adviseerde te stoppen met subsidies te geven voor de houtverbranding teneinde energie op te wekken.

Het kalf is deels al verdronken. Er is 11,4 miljard euro subsidie vrijgemaakt door het Rijk om biomassacentrales op te starten. Er staan ook 628 projecten in Nederland op de planning of al (deels) in uitvoering. Maar het tij begint te keren. Vattenfall wilde de kolencentrales in Geertruidenberg en Eemshaven ook ombouwen en voor vijf procent draaien die inmiddels ook op houtpellets. Geschrokken door alle reacties heeft de energiereus echter alle biomassaplannen buiten de Hemweg om in de ijskast gezet. Voor het Zweedse bedrijf is de ophef in Nederland een verrassing, omdat de onderneming in thuisland Zweden diverse biomassacentrales heeft. In dat Scandinavische land is echter, los van het twijfelachtige klimaatnut van de houtkap, meer dan genoeg bos zodat er bijtijds bij geplant kan worden. In North Carolina en veel andere plekken op de wereld is dat niet zo: bomen hebben nu eenmaal tijd nodig om te groeien.

Tenslotte nog even dit: Laatst in het nieuws was er veel te doen om oude dieselgeneratoren en dieselvoertuigen op bouwplaatsen vanwege hun uitstoot van schadelijke gassen. Je kunt dat nooit helemaal wegnemen, maar wel de hinder beperken door met Prefab-constructies te werken, waardoor je een belangrijk deel van de bouw in een werkplaats en niet meer op locatie hoeft te doen. Met dat bouwen in de werkplaats hebben wij als specialist in de houtskeletbouw veel ervaring. En houtskeletbouw is een schone en bewezen goede oplossing voor de bouw van uw woning daar in het hout de CO2 zit opgeslagen.

Rob Dekker namens

Houtbouw 't Zand

Prins Clausweg 9 't Zand

Tel. 0224-590079

Email: info@houtbouwlementen.nl

Website: www.houtbouwelementen.nl

Afbeelding