Het tuinseizoen gaat weer beginnen.
Het tuinseizoen gaat weer beginnen. (Foto: Shutterstock )

Het tuinseizoen begint weer!

1 maart is gepasseerd en dat betekent dat het tuinseizoen weer begint. Het wordt tijd om onder meer:

Zomerbloeiende bolgewassen te poten. Er bloeien nu heel veel voorjaarsbollen, maar er zijn ook verrassend veel zomerbloeiende bolgewassen, waarvan de bollen nu de grond in mogen. Goede soorten zijn o.a. Freesia, Kaapse hyacint (Galtonia), lelies (Lilium), zuidenwindlelie (Ornithogalum), Ranonkel (Ranunculus), Sparaxis, Tigridia enz.

Neem je gazon onder handen: Het gazon is toe aan een goede voorjaarsbeurt. Maai het gras. Als er veel mos en vuil (een viltlaag) in de grasmat zit, is goed verticuteren aan te raden (huur voor een flink gazon een verticuteermachine). Dat maakt de grond weer open en bevordert nieuwe grasgroei. Daarna gazonmest strooien (ook als je niet verticuteert). Hou je daarbij aan de instructies op de verpakking. Langwerkende speciale gazonmest is ideaal. Gelijkmatig uitstrooien gaat het beste met een doseerwagentje of meststrooier.

Plant bodembedekkers op lastig te wieden plekken. Dit is vooral aan te raden tussen struiken en op hellingen. Het scheelt veel wiedwerk als open grond op deze manier door een dichte, bodembedekkende, levende bladerlaag wordt afgedekt zodat onkruidzaden eronder geen licht meer krijgen en dus niet zullen kiemen.

Vaste planten inplanten. Je kunt nu al winterharde vaste planten inplanten. Die kunnen zich dan vóór de zomer al goed ontwikkelen, zodat je dit jaar al maximaal plezier aan ze beleeft. Plant in goed voorbereide (bemeste en eventueel bekalkte grond). Kies, als je nu nog wilt bekalken, een kalksoort die niet met stikstof uit mest reageert. Bij droog weer na het inplanten regelmatig water geven.

Tijd voor de haagplanten. Maart is een perfecte periode om hagen te planten. De kans op vorstschade is niet zo groot en omdat de meeste planten nog niet sterk in ontwikkeling zijn, kun je ze nog zonder veel schade in de tuin verwerken.

Het gazon maaien. Vanaf nu is het ook weer tijd om het gazon te gaan maaien, want gazongras groeit vanaf temperaturen van 6 °C. Stel de maaimachine nu nog hoog af (4 cm) en maai niet bij nat weer. Verwijder het maaisel (dat kan op de composthoop of als mulchlaagje tussen de borderplanten). In beide gevallen dun opbrengen anders wordt het een natte, rottende massa

In de volgende column nog veel meer tips!

Dirk Hemmes

Hoveniersbedrijf D. Hemmes