Margreet Plukker  kan niet wachten tot de Boekenweek begint.
Margreet Plukker kan niet wachten tot de Boekenweek begint. (Foto: www.huibnederhof.nl)

Het eigen gezicht én verhaal in Boekhandel Plukker

Warner de Weerd

SCHAGEN- De lijst stemt niet vrolijk. In 2011 sloot de gerenommeerde boekenzaak Cosmox Zwaan & Ter Burg aan de Kanaalkade in Alkmaar de deuren. Afgelopen zomer volgde boekhandel Feijn in de kaasstad dit voorbeeld. In januari vroeg 'schoolboekenspecialist' Lisette Werter Groep het faillissement aan. En in Den Helder is sinds het faillissement van boekenwinkel De Drie Boekjes in 2011 geen enkele zelfstandige boekenwinkel meer. Het past in een beeld waarin tien jaar geleden 890 boekwinkels waren en nu nog maar ruim 450.

Aan vooravond Boekenweek (7 tot en met 15 maart) staat Schager boekenzaak in de schijnwerpers

Te midden van deze woelige baren weet een boekenwinkel van 850 vierkante meter zich in een veel kleinere stad dan Den Helder of Alkmaar zich niet alleen te redden maar zelfs een voortrekkersrol te vertolken die de Noordkop of de regio Alkmaar overschrijft. Boekhandel Plukker in Schagen heeft met Margreet Plukker de vierde generatie van de in deze regio bekende familie aan het roer. Hoe kan dat?

,,We blijven onszelf zonder dat we onze ogen sluiten voor nieuwe ontwikkelingen. We zijn zelf echte boekenliefhebbers dat helpt. Maar ook wij moeten ervoor knokken om in deze tijd, waarin minder boeken gekocht worden in de echte boekhandel, onze boekhandel op onze manier in stand te houden", vertelt Margreet. ,,En wij mogen vertrouwen op onze trouwe klanten die de moeite nemen naar onze boekhandel te komen voor hun boeken en zich door ons laten adviseren." Het is volgens Plukker juist de persoonlijke benadering, de boekentips, de vele lezingen en het brede assortiment dat de klanten in de boekhandel in Schagen waarderen. "Het is een uitdaging voor onze boekverkopers om het assortiment samen te stellen dat past bij de gevarieerde vraag van lezers in en rond Schagen."

Ook landelijk krijgt de boekhandel in Schagen steeds meer erkenning. Zo wordt de top tien van Plukker verwerkt in de wekelijkse Volkskrant bestsellerlijst en geven de boekverkopers van Plukker leestips in landelijke bladen. Vorig jaar werd een boekverkoper van Plukker verkozen tot beste thrillerverkoopster van het jaar in Nederland.Plukker hecht aan een persoonlijke benadering en het lijkt erop alsof dat gewaardeerd wordt. Veel klanten kunnen zich winkelen in Schagen maar moeilijk voorstellen zonder 'de huiskamer' van Schagen waarin allerlei lezingen en activiteiten georganiseerd worden. Plukker informeert haar nieuwe klantenkring over nieuwe boeken en tips: je kunt je abonneren op haar nieuwsbrief met alle activiteiten. Alle leverbare Nederlandse boeken kan je bovendien ook gewoon bij de eigen webshop bestellen met gratis bezorging. Margreet: ,,Dus lokaal via de webshop van Plukker boeken kopen kan ook en het blijkt dat veel klanten er prijs op stellen ook online bij hun eigen boekhandel hun boeken te kunnen kopen tegen dezelfde voorwaarden als de grote internetspecialisten, want Nederlandse boeken hebben een vaste prijs."

LEES VERDER OP PAGINA 3