Boekenweek bij Plukker: borrel met Dwarsdenker des Vaderlands en Gezelligheid

SCHAGEN - De Boekenweek van 7 tot en met 15 maart heeft het thema 'Rebellen en dwarsdenkers'. Het Boekenweekgeschenk is geschreven door Annejet van der Zijl, het essay door Eus (de Nederlandse schrijver en columnist Özcan Akyol). Zaterdag 7 maart begint de Boekenweek bij boekhandel Plukker meteen goed - met een bezoek van Arthur van Amerongen. Om 14.00 uur gaat Kitty Mertz (Radio Noordkop) met de populaire schrijver/columnist in gesprek. Aansluitend vangt de Boekenweekborrel aan met heerlijke hapjes uit de Foodtruck. Zaterdag 15 maart 15.00 uur geeft Petra Vethman een lezing over 'Gezelligheid' in Nederland. De toegang is gratis.

Dwarsdenker des vaderlandsHet thema van de Boekenweek is dit jaar Rebellen en Dwarsdenkers. Wie zou er tot Dwarsdenker des Vaderlands worden gekroond? Het werd een spannende race tussen Arie Boomsma en Arthur van Amerongen. Uiteindelijk ging de titel naar de knuffelcolumnist van de Volkskrant en HP/De Tijd. Van Amerongen's vileinste polemieken zijn verzameld in de bloemlezing Dwarsdenker des Vaderlands.

Arthur van Amerongen (1959) woont in de Algarve en schrijft daar wekelijks zijn geruchtmakende columns voor de Volkskrant en HP/De Tijd. Hij studeerde Semitische talen en islam aan de Universiteit van Amsterdam.

Hoe typisch Nederlands is 'Gezelligheid'?

Nederland staat in de top vijf van gelukkigste landen ter wereld. De gemiddelde Nederlander waardeert zijn eigen leven met een 7,8. Zo was de Nederlandse levensstijl niet altijd. Toch werd het begrip gezelligheid al ver voordat het woord lifestyle bestond als een fenomeen gezien dat onlosmakelijk verbonden is met onze geschiedenis en cultuur. Wanneer ontstonden eeuwenoude tradities zoals het – inmiddels beladen – Sinterklaasfeest en kerst? En hoe typisch Nederlands is gezelligheid nu eigenlijk?

Petra Vethman (oorspronkelijk uit Callantsoog) studeerde culturele studies aan de Universiteit van Amsterdam, werkte als journalist, en is sinds adjunct-hoofdredacteur van JAN Magazine.

Het gesprek met Arthur van Amerongen (+ signeersessie) vindt zaterdag 7 maart om 14.00 uur plaats bij boekhandel Plukker (Gedempte Gracht 71-75, Schagen). De lezing van Petra Vethman is zaterdag 15 maart vanaf 15.00 uur bij boekhandel Plukker. Toegang is gratis.

Het Boekenweekgeschenk Leon & Juliette is geschreven door Annejet van der Zijl en ontvang je cadeau bij besteding van € 15 aan boeken.

Informatie over de Boekenweek bij Plukker: www.boekhandelplukker.nl

Extra toegevoegd aan het programma:

lezing van Syp Winia op 13 maart

Last minute toegevoegd aan de activiteiten in de Boekenweek bij boekhandel Plukker is een lezing van journalist/columnist Syp Wynia op vrijdagavond 13 maart om 19.30 uur. Syp Wynia is een ware dwarsdenker. Hij schreef het boek 'Tegen de onzin'. In zijn lezing gaat Syp Wynia gaat in op de kabinetten-Rutte, klimaatbeleid en 'diversiteit'. Hij zal het hebben over de verwaarloosde burger. Met vragen, antwoorden en signeren. Alle activiteiten in de Boekenweek zijn gratis. Graag opgeven via: info@boekhandelplukker.nl