Een portret uit de expositie 'Geleende gezichten'.
Een portret uit de expositie 'Geleende gezichten'. (Foto: PR)

Kinderportretten van Ada Stel

WINKEL - In het kader van 75 jaar herdenken, heeft beeldend kunstenaar Ada Stel uit Tjerkwerd een kunsthistorisch project opgezet en uitgevoerd. Zij schilderde 120 portretten van kinderen die getransporteerd werden vanuit Westerbork naar vernietigingskampen. De opening van deze tentoonstelling is vrijdag 6 maart, aanvang 19.30 uur in de Lucaskerk, Dorpsstraat 177, Winkel.

'Ik wil die kinderen weer een naam geven'

De stichting 4 mei comité Niedorp heeft het project 'Geleende gezichten' genoemd. Wanneer in 2012 het boek "In Memoriam" van Guus Luijters verschijnt wordt hij geïnterviewd in het programma "De Wereld draait door" In dit interview maakt hij de opmerking: "ik wil die kinderen weer een naam geven". Ada wordt gegrepen door deze uitspraak, het is haar in het bloed gaan zitten. Uiteindelijk leidt het tot de reactie: "dan wil ik die kinderen weer een gezicht geven".

In totaal werden er 18.000 kinderen gedeporteerd overgebracht om vermoord te worden. Dit vond plaats in 102 transporten voor het merendeel vanuit Westerbork (1942-1944) naar de vernietigingskampen In haar project koos Ada er voor om 102 portretten te schilderen, waarbij elk portret symbool staat voor één transport. De tentoonstelling is geopend op de zondag: 8, 15,22,29 maart. Kijk voor meer informatie op www.geleendegezichten.nl