Harmonie DSV
Harmonie DSV (Foto: PR )

Harmonie DSV speelt met dirigent Ed Spanjaard

SCHAGEN – Wat maakt een dirigent tot een maestro? Ed Spanjaard, gelouterd muzikaal leider, en Harmonie DSV onthullen maandagavond 16 maart (20.15 uur) in het Scagon een deel van het geheim in De Maestro, een nieuwe aflevering van Kunst Verklaard.

Muziek is kneedbaar. Het is maar net wat de dirigent er in ziet en in hoort. Hoe dan ook, dat maakt muziek spannend. Met meevallers, teleurstellingen en met enorme surprises, die uit de hoge hoed van de maestro komen. Het is een proces, dat voor de toehoorders, nauwelijks zichtbaar is. Een rug en een stokje, beter gezegd een baton. Maar wat is de magie van die baton?.

Velen, die het populaire tv-programma Maestro volgen, weten het: het kan gillend uit de hand lopen. Een verkeerde handbeweging, een onjuist tempo, een oogopslag. Voor dat je het weet ligt het kunstwerkje in de figuurlijke soep.

Maar hoe moet het wel? Dirigent Ed Spanjaard weet dat als weinig anderen. Maar dirigeren doe je nooit alleen: Harmonie DSV uit Warmenhuizen gaat maandagavond samen met Spanjaard het onderste uit de toonladders halen. Na de pauze vertelt Spanjaard over de kunst van het dirigeren.

Spanjaard is in de Nederlandse muziekgeschiedenis van de twintigste eeuw een belangrijk dirigent. De telg uit een muzikale familie stond al jong voor gekende orkesten. Niet alleen in Nederland, maar hij reisde over de hele wereld. En kreeg op de tweede van de tweede in 2002 het absolute vertrouwen van de Koninklijke familie: hij was verantwoordelijk voor de muziek tijdens het huwelijk, dus ook voor de onvergetelijke bandoneon met traan. De presentatie is maandag 16 maart in het Scagon (20.15 uur). Kaarten kosten vijftien euro (cjp 7,50 euro) en zijn verkrijgbaar is www.scagontheater.nl.